Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Numărul vizitelor în străinătate efectuate anul trecut de Maia Sandu

3 ian. 16:30   Politică
4081 1

Pe parcursul anului trecut, președinta Maia Sandu a efectuat 21 de vizite de lucru și oficiale în străinătate.

Cele mai multe vizite, 3 la număr, au fost în România, iar cîte două vizite de lucru au fost Ucraina, Elveția și SUA. Șefa statului s-a mai deplasat în Germania, Polonia, Marea Britanie, Canada, Islanda, Austria, Grecia, Slovenia, Regatul Țărilor de Jos, Portugalia, Spania și Cehia, transmite IPN.

Prima vizită din 2023, șefa statului a efectuat-o în perioada 16-20 ianuarie în Elveția. La Davos, Maia Sandu a participat la lucrările Summitului Economic Mondial. Cheltuieli aferente deplasării acoperite din bugetul Aparatului Președintelui depășesc 67 de mii de lei, inclusiv pentru diurne, cazare, transport aerian. În perioada 16-19 februarie, președinta a efectuat o vizită în Germania, pentru a participa la lucrările celei de-a 59-a ediții a Conferinței de Securitate de la Munchen. Cheltuielile aferente deplasării acoperite de Aparatului Președintelui au fost în mărime de 43 de mii de lei.

Maia Sandu a efectuat în perioada 21-22 februarie o vizită de lucru la Varșovia, Polonia, iar cheltuielile aferente deplasării de serviciu au fost de peste 14 mii de lei. Pe 23 februarie, șefa statului a mers în vizită de lucru la București, România, cheltuielile din bugetul Aparatului Președintelui fiind similare celor pentru vizita din Varșovia. Pe 31 martie, președinta a participat la Summitul Bucea 2023 care a avut loc în capitala ucraineană, Kiev. Bani din bugetul Aparatului nu au fost cheltuiți pentru această vizită.

În cel de-al doilea trimestru, la fel ca și în primul, șefa statului a efectuat 5 vizite peste hotare. Pe 3 aprilie, a efectuat o zi de lucru la București, în acest sens fiind cheltuiți peste 14 mii de lei. În perioada 4-6 mai, Maia Sandu a plecat la Londra pentru a participa la ceremonia de încoronare a Maiestății Sale Regele Charles al III-lea. Pentru aceasta, din bugetul Aparatului Președintelui, s-au cheltuit peste 22 de mii de lei. În aceeași lună, 10-12 mai, președinta a efectuat o vizită de lucru în orașul Montreal din Canada. Cheltuielile aferente deplasării au depășit 55 de mii de lei. Tot peste ocean, între 12-13 mai, vizita de lucru a continuat în orașul Chicago din Statele Unite ale Americii, cheltuielile fiind de peste 19 mii de lei.


Între 16 și 18 mai, șefa statului a participat la Summitul Consiliului European, organizat în Islanda. Cheltuielile se apropie de 30 de mii de lei.

Trimestrul III al anului trecut a început cu o vizită în Austria. Aici, în perioada 26-29 iulie, Maia Sandu a participat la Summitul de la Salzburg. Cheltuielile au fost de aproape 12 mii de lei. În perioada 21-22 august, președinta a participat la reunirea de lucru a șefilor de stat și de guvern din Sud-Estul Europei și Balcanii de Vest, organizat la Atena, Grecia. Cheltuieli din bugetul Aparatului prezidențial nu au fost.

În perioada 28-29 august, șefa statului a participat la Forumul Strategic de la Bled (Slovenia), cheltuielile fiind de peste 6 mii de lei. La începutul toamnei, 3-5 septembrie, Maia Sandu a efectuat o vizită de lucru în orașul Haga, Regatul Țărilor de Jos. Cheltuielile aferente deplasării s-au apropriat de 43 de mii de lei. În perioada 5-6 septembrie, președinta a plecat într-o vizită de lucru la București, cheltuielile fiind de peste 14 mii de lei.

Șefa statului a participat la segmentul de nivel înalt al celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor, desfășurată în perioada 17-21 septembrie la New York, SUA. Cheltuielile aferente vizitei s-au apropiat 38 de mii de lei.

Din 30 septembrie și pînă de p 4 octombrie, președinta a efectuat o vizită de lucru la Lisabona, Portugalia. Cheltuieli aferente deplasării au depășit 20 de mii de lei. Din Portugalia, președinta a plecat în Spania. Aici, între 4 și 6 octombrie, Maia Sandu a participat la Summitul Comunității Politice Europene, organizat în orașul Granada. Cheltuielile se apropie de 33 de mii de lei.

O altă vizită de lucru a fost efectuată în perioada 15-17 octombrie, în capitala cehă, Praga, iar cheltuielile aferente deplasării se apropie de 19 mii de lei. Ulterior, de pe 17 pînă pe 19 octombrie, președinta a efectuat o vizită oficială de lucru în Elveția, în orașele Berna și Zurich. În acest scop, din bugetul Aparatului Președintelui s-au cheltuit peste 58 de mii de lei.

Ultima plecare în străinătate din anul trecut a fost la Kiev, Ucraina. Aici, în perioada 21-22 noiembrie, șefa statului a efectuat o vizită de lucru. Cheltuieli din bugetul Aparatului Președintelui sînt de peste 5 mii de lei.

În total, personalul Aparatului Președintelui Republicii Moldova a efectuat în 2023, 62 de deplasări de serviciu în străinătate. Este vorba despre vizite de lucru, vizite de studiu, dar și participarea la diverse evenimente.

7
0
0
1
33

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?