X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Nicolae Pascaru: Să cumperi gaz cu un preț de 8 ori mai mare, este o artă a prostiei

2 feb. 20:45   Politică
3769 0

Decizia de a cumpăra gaz pentru R. Moldova la prețuri exagerate este o “artă a prostiei”. Cel puțin așa consideră Nicolae Pascaru, fost deputat al Parlamentului Republicii Moldova și lider al organizației "Voievod", care și-a exprimat îngrijorarea față de eșecul guvernului de a asigura surse de energie la prețuri accesibile.

El a sugerat că abordarea respectivă reflectă o lipsă de diplomație și interes pentru binele statului și a cetățeanului, acuzînd liderii politici de a fi "marionete" manipulate de influențe externe.

“Ei au căutat alternative prin Europa, dar cu așa bani să cumperi gaz cu un preț de 8 ori mai mare, aceasta este o artă a prostiei. Nu este un om politic cel, care nu încearcă să negocieze și să facă o diplomație atît de bună, să fie în interesul statului și în interesul cetățeanului. Ei mimează, ei nu sînt politicieni dar oameni marionete care sînt conduși de cineva de peste hotare care are interese. Noi vedem companiile lui Soros, dar și alte ONG-uri din care fac parte diferiți experți, care încearcă să impună țării noastre politica lor pe mai mulți ani înainte”, spune Pascaru.

Potrivit lui, situația dificilă cu care se confruntă Republica Moldova în sectorul energetic din cauza prețului exagerat la gaze, a avut un impact devastator asupra economiei locale.

"Acești patru ani au fost extrem de grei... multe companii au falimentat din cauza prețurilor la gaz, iar mulți antreprenori și-au mutat afacerile în România," a subliniat Pascaru, sfîrșind cu o întrebare provocatoare: "poate cineva a comandat pentru R. Moldova acest dezastru?", sugerînd posibilitatea unei manipulări deliberate a crizei.


Menționăm, potrivit unei expertize făcute de TWCOG, una dintre cele mai importante companii de consultanță în domeniul petrolului și gazelor din lume, peste 70 de milioane de euro au fost achitate prin cumpărarea de gaze naturale.

TWCOG a analizat datele oficiale privind achizițiile de gaze și a constatat că din 43 de tranzacții doar 7 au fost efectuate la prețul pieței, în timp ce 36 de tranzacții au fost mai mari decît prețul de pe pieță. De exemplu, în zilele în care gazul a costat 27 de euro pentru 1 MWh la bursă, acesta a fost cumpărat la prețul de 90-93 euro, iar cînd a costat 33 de euro la bursă a fost cumpărat la prețul de 94 de euro. Astfel, se "făcea un profit" de 3-4 milioane de euro pe zi din achizițiile de gaze, iar într-o zi "profitul" s-a ridicat la 17 milioane de euro.

47
1
0
1
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?