Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Năstase va depune o cerere de revizuire a deciziei CSJ privind crucifixul de la MAI

15 noi. 2021,, 22:45   Politică
2583 2

Fostul președinte al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase susține că va depune o cerere de reviziure a deciziei Curții Supreme de Justiție, care prevede că crucifixul instalat de el în sediul Ministerului de Interne trebuie scos. Năstase spune că va pregăti dosarul pentru CEDO.

„Acest act de blasfemie și de discreditare a credinței, a justiției și a instituțiilor statului trebuie să fie abrogat, iar pentru asta voi depune imediat o cerere de revizuire a hotărîrii criminale emise recent și voi pregăti dosarul pentru CEDO. Nu vă atingeți de Cruce, nu scoateți pe Dumnezeu din instituții, pentru că de aici și pînă la haos nu e decît un pas”, a scris fostul ministru de Interne pe pagina sa de Facebook, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

Și Ministerul de Interne a venit cu o reacție. „În contextul, Deciziei Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității din 16 decembrie 2019 cu nr.184/19, care vizează crucifixul instalat în holul Ministerului Afacerilor Interne, comunicăm că prin încheierea Curții Supreme de Justiție din 10 noiembrie 2021, Decizia a rămas irevocabilă. Astfel, în vederea executării Deciziei, urmează să fie identificate soluții pentru inițierea procedurii în termenii stabiliți de lege”, se menționează într-o notă informativă de la MAI.

Amintim că Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a declarat inadmisibil recursul depus de către MAI împotriva deciziei din 20 iulie 2021 a Curții de Apel Chișinău, care a decis să mențină hotărîrea Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, prin care Năstase a fost obligat să înlăture simbolistica religioasă din sediul instituției.

Decizia CSJ a fost dur criticată de Mitropolia Moldovei, care o consideră o nedreptate fundamentală.


„Din aceste considerente, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove consideră decizia Colegiului civil, comercial și de contencios administratival Curții Supreme de Justiție vizavi de scoaterea crucifixului de pe holul Ministerului Afacerilor Interne al Republica Moldova drept un act defăimător și de discreditare a majorității naționale. Această decizie este un atentat la identitatea noastră de credință și de neam”, se arată într-un comunicat de la Mitropolia Moldovei.

Decizia de înlăturare a crucifixului a fost emisă de către Consiliu încă în decembrie 2019. Membrii Comisiei au considerat atunci că instalarea simbolului religios în incinta unei autorități publice reprezintă instigare la discriminare pe criteriul de convingeri religioase. Ministerul a solicitat anularea deciziei în toate instanțele de fond, argumentînd că acest crucifix este un însemn național, nu unul al opresiunii, ci al eliberării și al purificării – o valoare fundamentală pentru întreaga civilizație europeană.

Printr-o decizie anterioară, Curtea Supremă de Justiție l-a scutit pe Andrei Năstase de obligația de a prezenta scuze publice pentru „instigare la discriminare pe criteriu de convingeri manifestată prin instalarea crucifixului și discursul de la evenimentul respectiv”.

Andrei Năstase, liderul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr”, a fost ministru de Interne în perioada iunie – noiembrie 2019. Pe 15 septembrie 2019, pe un perete din interiorul sediului MAI, a fost instalat un crucifix, iar la eveniment, pe lîngă ministrul Năstase, au participat și Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Vladimir, dar și Mitropolitul Basarabiei, ÎPS Petru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?