X 
Transnistria stiri: 1448
Preşedintele stiri: 4073

Năstase solicită anchetarea schemelor ilegale de la Aeroportul Chișinău

28 iun. 13:32   Politică
3046 0

Fostul vicepremier și ministru al afacerilor interne, Andrei Năstase, a depus o plîngere penală cerînd procuraturii investigarea schemelor ilegale de influențare a procesului de atribuire a spațiilor comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău, anunță Noi.md

Acesta acuză formarea unui grup infracțional organizat din membri ai Guvernului, ai Agenției Proprietății Publice și deputați PAS.

Năstase afirmă că „există un grup format din politicieni și funcționari care încearcă prin orice mijloace să ofere spațiile din incinta aeroportului unui protejat, ca urmare a unor înțelegeri făcute la cel mai înalt nivel.”

"În special după a treia licitație, se pot vedea foarte clar acțiunile ilegale, încercarea de modificare a caietului de sarcini în favoarea unui ofertant. Legea a devenit pentru ei un instrument de făcut bani. Cînd nu le convine ceva, schimbă legea, schimbă criteriile doar pentru a-și atinge scopurile ilegale și a satisface angajamentele obscure de la cel mai înalt nivel. Am reclamat faptul că în ultima perioadă de timp PAS a elaborat și a votat, iar presedintele a promulgat mai multe legi nedemocratice și abuzive, iar unele amendamente au semne distinctive clare de corupție la cel mai înalt nivel, iar asta înseamnă că lupta noastra nu mai este doar una politică, devine o luptă împotriva unui sistem cu clare accente totalitare, oligarhice și corupte," a anunțat Năstase.

El a subliniat că „legea a devenit pentru ei un instrument de făcut bani,” și că „PAS a elaborat și a votat, iar președintele a promulgat mai multe legi nedemocratice și abuzive.” Năstase a evidențiat că Înalta Curte Constituțională a declarat neconstituțional amendamentul deputatului PAS, Radu Marian, care ar fi prelungit termenul de închiriere a spațiilor din aeroport de la 3 la 5 ani.


În final, Năstase a făcut un apel la șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin și la Procurorul General să inițieze imediat o investigație penală, subliniind că acesta este un moment în care „Procuratura Anticorupție are ocazia să arate că este cu adevărat independentă și gata să lupte cu corupția din actualul regim de guvernare.”

Noi.md amintește, Comisia de licitație din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) a decis suspendarea procesului de licitație.

Decizia vine după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională unele prevederi la Legea nr. 116 din 16 mai 2024, care prevedea extinderea termenului de dare în arendă a spațiilor comerciale ale Aeroportului Internațional Chișinău, de la 3 la 5 ani, amendament propus de deputatul PAS Radu Marian și votat de majoritatea Parlamentară în mare grabă.

Mai multe persoane publice din societate consideră că licitația este trucată, deoarece favorizează un singur pretendent – Lagardere Travel Retail. În noiembrie 2023, la Chișinău, a fost înregistrată o societate cu răspundere limitată – S.R.L. LAGARDERE TRAVEL RETAIL, într-un bloc din sectorul Buiucani, a cărei fondator este Lagardere Travel Retail Sas. Peste două luni, pe data de 18 ianuarie, Agenția Proprietății Publice (APP) și Aeroportul Chișinău au anunțat inițierea licitației.

În acest context, Consiliul Concurenței, într-o scrisoare adresată conducerii Aeroportului, a exprimat dubii și a cerut argumente solide care să susțină condițiile impuse participanților la licitație.

13
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?