X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4062

Năstase: Integrarea europeană începe cu reforma justiției

8 iun. 15:00   Politică
2210 2

Orice proces de aderarea la Uniunea Europeană începe și se termină cu reforma în justiție.

Declarațiile au fost făcute de fostul Ministru al Afacerilor Interne, fost vicepremier și jurist Andrei Năstase, în cadrul unei emisiuni televizate, notează Noi.md

”În genunchi nu prea poți ajunge repede în UE. Oameni buni, vă spune un jurist, un om care urmărește procesele politice din alte state, din România, Ungaria, Polonia, am văzut ce s-a întîmplat mai înainte în Germania și alte state. Negocierile cu UE pentru aderare încep cu justiția și se termină cu justiția. În toată această perioadă există un proces de monitorizare. Chiar nu înțelegem că actuala Guvernare nu are nimic cu justiția, nu înțelege ce e justiția, nu știe cu ce se mănîncă metaforic vorbind. Și atunci, ce așteptări avem noi de aderare europeană dacă oamenii de la Guvernare în loc să facă reforma pe care au promis-o, în loc lupte cu corupția la modul adevărat, în loc să pună la respect infractorii indiferent de culoarea lor politică, chiar dacă sînt de ai lor, fac un fel de lupte între clanuri”, a spus Năstase.

Mai multe decît atît, potrivit fostului Ministru al Afacerilor Interne, ceea ce se întîmplă acum în justiție descurajează populația care la un moment dat nu își mai dorește această integrare europeană.

”Vedem o luptă între Procuratura Anticorupție și establishmentul politic din Republica Moldova. De ce? Pentru că establishmentul politic și mă refer aici la Maia Sandu, Recean, Grosu, în momentul în care au fost informați printr-o scrisoare destinată cu indiciile secret de către șefa anticorupție, știți ce au făcut ei cu această scrisoare? Au pus-o sub preș! Au crezut că lasă, nu mai face asta nimic. Doamna Drăgălin, venită dintr-un alt sistem, cel american, nu a răbdat foarte mult și a scos scrisoarea publică. Gîlceava dintre aceste instituții, dintre acești funcționari este în detrimentul Republicii Moldova, este în detrimentul cetățenilor și descurajează pe toți cei care chiar își doresc aderarea la UE pentru ei spun dacă asta înseamnă Europa, atunci mai bine nu trebuie”, a concluzionat Năstase.

9
1
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?