X 
Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Mureșan: Procesul de negociere va accelera integrarea Moldovei în UE

17 iun. 07:45   Politică
2416 4

Procesul de negociere, în sine, este un lucru foarte bun fiindcă va accelera integrarea Moldovei în Uniunea Europeană.

Oamenii vor resimți beneficiile concrete ale integrării pe tot parcursul procesului de negociere și nu doar la momentul aderării propriu-zise. Declarația aparține europarlamentarului Siegfried Mureșan, care a salutat acordul ambasadorilor Uniunii Europene privind cadrul negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina, negocierile urmînd să înceapă de 25 iunie, transmite IPN.

„Faptul că, în doar doi ani de la acordarea statutului de țări candidate, avem un acord și pe cadrul de negociere arată importanța pe care o au Moldova și Ucraina pentru întreaga Uniune Europeană. Noi, Parlamentul European, am insistat ca acest cadru să fie adoptat pînă la finalul lunii iunie astfel încît prima conferință interguvernamentală să aibă loc înainte de toamnă și să începem munca efectivă pe capitolele de negociere”, susține Siegfried Mureșan.

În calitate de președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, oficialul a asigurat autoritățile și oamenii din Republica Moldova de tot sprijinul Parlamentului în procesul de aderare. „Am fost recent la Chișinău, m-am întîlnit cu președinta Maia Sandu, cu prim-ministrul Dorin Recean, cu viceprim-miniștrii Cristina Gherasimov și Mihai Popșoi și pot spune foarte clar: oamenii de acolo sînt foarte bine pregătiți pentru negocieri”, a precizat europarlamentarul.

Ambasadorii țărilor membre pe lîngă UE au agreat, de principiu, cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Astfel, pe data de 25 iunie, Președinția belgiană a Uniunii Europene va convoca primele conferințe interguvernamentale cu Republica Moldova și Ucraina.

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022. În luna aprilie 2023, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care solicită Comisiei Europene și Consiliului European să înceapă negocierile cu Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană, urmare a îndeplinirii celor nouă etape identificate de Comisia Europeană.

11
0
0
2
107

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?