X 
Cutremure stiri: 503

Muravschi avertizează asupra încălcărilor Constituționale: „Sîntem la pasul ca Constituția să-și piardă orice valoare”

5 aug. 06:15   Politică
6179 0

Fostul vicepremier și ministru al Economiei al Republicii Moldova, Alexandru Muravschi a criticat dur rolul actual al Curții Constituționale, subliniind că, pînă în 2014, aceasta funcționa conform prevederilor constituționale .

În opinia sa, o schimbare majoră a avut loc în 2016, cînd a început procesul de încălcare a Constituției atît de către putere, cît și de către sistemul judecătoresc.

Despre aceasta a declarat Muravschi în cadrul conferinței științifice aniversară națională “30 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova: realizări, probleme și perspective”, transmite Noi.md

„Diversiunea foarte mare, din punctul meu de vedere, a fost în 2016, cînd s-a deschis ușa și a început procesul de încălcare a constituției, și de către putere și de către sistemul judecătoresc. Noi vedem acum că Curtea Constituțională îndeplinește practic tot la indicația puterii politice și sîntem la pasul ca constituția să-și piardă orice valoare, deoarece orice schimbare poate fi făcută prin lege organică. Mai mult, în viitor se propune schimbări în Constituție pentru a include directivele UE. Dar ce facem dacă ele contravin constituției R. Moldova?” s-a întrebat fostul vicepremier.

Muravschi a subliniat importanța Constituției ca document fundamental al suveranității țării, menționînd că nu este acceptabil ca un grup mic de judecători [n.r. Curtea Constituțională] să decidă asupra problemelor economice, revizuirii Constituției sau relațiilor internaționale.


„Constituția este documentul fundamental al suveranității țării. Nu pot șase oameni să decidă orice este în Constituție, probleme economice, revizuirea Constituției, relațiile internaționale și ce vreți. Sau trebuie să revizuim componența Curții Constituționale, să transferăm prerogativele Curții Constituționale la Curtea Supremă de Justiție, unde sînt mai mulți judecători, sau să ne gîndim la prerogativele Curții Constituționale și în ce domenii pot lua decizii,” a adăugat el.” a concluzionat Muravschi.

Cît privește declarațiile politicienilor, care susține că în ultimii 30 de ani nu s-a creat nimic în Moldova, ci doar distrugere și haos, fostul vicepremier a spus: „În ultimii 3-4 ani, auzim permanent de la putere că, în ultimii 30 de ani de zile, în R. Moldova nu a fost creat nimic, era o perioadă de distrugere, de creare a haosului. Reieșind din asta, eu pun o întrebare simplă: Dar voi cum ați venit la putere? Prin procedura democratică, creată în perioada celor 30 de ani de zile. Și noi am creat mecanismul de transmitere a puterii prin cale pașnică, prin lege, prin alegeri democratice. De 30 de ani, mecanismul lucrează și mecanismul a fost creat și a fost inclus în documentul de bază al constituției.”

În concluzie, Muravschi a insistat asupra necesității de a proteja și respecta Constituția pentru a asigura stabilitatea și dezvoltarea democratică a Republicii Moldova. „Constituția rămîne documentul fundamental al suveranității țării, foarte pozitiv. Baza a fost creată. Trebuie să învățăm și să vedem care sînt neajustările, dar să protejăm esența democratică și legală a acestui document ” a concluzionat Muravschi.

61
2
0
1
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pentru cine intenționați să votați la alegerile prezidențiale din data de 20 octombrie?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав