X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4024

Modificările în procedura de alegere a președinților de raioane, aprobate în lectură finală

15 aug. 2019,, 13:20   Politică
3283 1

Președinții de raioane vor fi aleși din rîndul consilierilor locali. Parlamentul a aprobat în lectura a doua modificări la Legea privind administrația publică locală, notează Noi.md.

Conform prevederilor vechi, în calitate de președinte al raionului, efectiv putea fi aleasă o persoană care să nu fie ales local și care să nu fi participat în campanie electorală, adică să nu dispună de reprezentativitate acordată de colectivitatea locală.

Alte modificări prevăd alegerea și eliberarea din funcție a viceprimarilor. Astfel, viceprimarii vor fi aleși și eliberați din funcție la propunerea primarului, prin decizia Consiliului, adoptată cu votul majorităţii consilierilor aleşi.

În cazul în care proiectul de decizie este exclus de pe ordinea de zi la două ședințe consecutive de către consiliu sau nu întrunește numărul necesar de voturi la două ședințe consecutive, primarul numește sau eliberează din funcție viceprimarul prin dispoziție, care se aduce la cunoștința consiliului.

”Este extrem de important ca anume primarul să dețină un rol decisiv în procesul de selectare și numire în această funcție a persoanelor care se potrivesc viziunilor primarului și corespund cerințelor profesionale înaintate de el. În caz contrar, instituția de viceprimar se transformă în una formală, generatoare de conflicte și fără a contribui la eficiența actului guvernamental la nivel local”, argumentează autorii proiectului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?