COVID-19 în MOLDOVA

Guvernul a dat aviz pozitiv modificărilor fiscale propuse de Ministerul Finanțelor

Guvernul a dat aviz pozitiv modificărilor fiscale propuse de Ministerul Finanțelor

Cabinetul de miniștri a aprobat, la 9 august, un proiect de modificare a mai multor acte legislative, proiect ce prevede măsuri de consolidare a veniturilor Bugetului Public Național prin impuneri fiscale noi.

”În anul 2018, au fost adoptate o serie de modificări în politica bugetar-fiscală care au avut efecte semnificative asupra indicatorilor bugetari. Implementarea concomitentă a reformei fiscale, prin care au fost micșorate cotele de impozitare și introduse scutiri adiționale, și a unui nou sistem de salarizare, care a crescut semnificativ cheltuielile de personal, a creat riscuri adiționale pentru stabilitatea bugetară”, constată Ministerul Finanțelor.

Potrivit estimărilor acestuia, în condițiile în care pentru anul 2020 nu sînt planificate venituri adiționale din surse externe, iar „costurile pentru cheltuieli de personal vor fi mai mari decît inițial prognozate, se impune necesitatea adoptării unor măsuri de mobilizare a veniturilor și asigurare a stabilității bugetare”.


Proiectul prevede, în particular, eliminarea scutirii personale a persoanelor fizice cu venituri mai mari de 360 000 de lei anual. Așadar, persoana care are venituri mai mari de 30 mii de lei lunar va achita un impozit suplimentar de 240 de lei. În anul 2018 au avut venituri mai mari de 360 de mii de lei 4891 persoane. De asemenea, ministerul propune aplicarea impozitării generale la creșterea de capital, 100% pentru persoane juridice, 50% pentru persoane fizice, revenindu-se astfel la cota ce exista pînă în 2018.

Autorii proiectului propun revenirea la cota standard TVA de 20 la sută pentru sectorul HORECA, față de 10 la sută cît se aplică în prezent. Potrivit Ministerului Finanțelor, în primele 5 luni ale anului 2019 comparativ cu perioada similară a anului precedent, achitările de TVA de la 782 agenți economici din sectorul HORECA (hotele, restaurante, cafenele) analizați a scăzut cu 22 milioane de lei, deși volumul de vînzări a crescut cu 30 la sută.

De asemenea, se preconizează eliminarea scutirii pentru venitul estimat prin metode indirecte. În prezent, în cazul în care venitul estimat prin metode și surse indirecte depășește suma declarată cu mai puțin de 500 mii lei, acesta este scutit de obligații fiscale, menționează Ministerul Finanțelor. Unele persoane își ascund veniturile prin contracte fictive de împrumut. Totodată, proiectul prevede majorarea taxelor pentru poluarea mediului cu 20 la sută, anularea amnistiei fiscale, achitarea contribuției de asigurări sociale din suma oferită de angajatori în calitate de tichete de masă.

Vor fi impozitate tranzacțiile prin intermediul trimiterilor poştale internaţionale care nu au caracter comercial de pînă la 200 euro, față de 300 euro în prezent. În Ucraina pragul este de 100 de euro, iar în țările UE - 22 de euro.

Impactul estimat al acestor măsuri asupra bugetului pentru 2020 va constitui 669 milioane de lei.

Sindicatele, patronatele, asociații ale oamenilor de afaceri și experți s-au pronunțat împotriva acestor modificări fiscale.

Fostul ministru al Finanțelor, actualul consilier al șefului statului, Ion Chicu, a scris pe o rețea de socializare că ultimul Acord cu FMI „va avea consecințe grave asupra dezvoltării de mai departe a economiei noastre”. Condițiile impuse de FMI nu sînt adecvate și relevante situației, mai apreciază fostul ministru.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load