Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ministerul rus de Externe: "Formatul "5+2" și-ar putea relua activitatea cu timpul"

31 ian. 17:40   Politică
2295 0

Rusia consideră că reglementarea conflictului transnistrean în formatul "5+2" ar putea fi reluată "cu timpul", iar Republica Moldova ar trebui să țină cont de problema transnistreană în negocierile sale de aderare la Uniunea Europeană.

Despre acest lucru a declarat purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unei conferințe de presă din 31 ianuarie, transmite Noi.md

"Credem că formatul 5+2 are șanse de a-și relua cu timpul activitatea. Despre acest lucru vorbesc și părțile implicate în conflict, iar opinia lor este extrem de importantă. Zilele trecute, vicepremierul pentru Reintegrare al Moldovei, Serebrian, a subliniat că formatul este doar înghețat, nu anulat. Iar anterior, și Tiraspolul a îndemnat la reluarea activității formatului la cel mai înalt nivel. Aceasta este o poziție definitorie pentru noi", a declarat Maria Zaharova.

Potrivit acesteia, negocierile de preaderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană sînt o chestiune care ține de Chișinău și Bruxelles.

"Dar, în același timp, Moscova consideră că este prematur și, cel mai important, fără perspectivă desfășurarea acestora fără a lua în considerare problema transnistreană", a declarat purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe.


Vicepremierul pentru politica de reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat anterior că formatul de negocieri politice "5+2" privind reglementarea conflictului transnistrean, care a fost pus pe pauză din 2019, oficial nu este anulat, dar revenirea la acest format politic este condiționată de ameliorarea relațiilor dintre Moscova și Kiev.

"Tiraspolul întîi de toate, dar și Moscova au considerat în repetate rânduri că încă nu a venit timpul potrivit pentru a ajunge la așa-numitul pachet trei al negocierilor - care este coșul politic. Practic din 2019 acest format este pus pe pauză. Întâi COVID-ul, apoi începutul războiului din Ucraina l-a înghețat definitiv. Până la încheierea războiului din Ucraina nu putem vorbi despre dezghețarea lui. Atât timp cât relațiile dintre Kiev și Moscova sunt așa cum sunt, nu putem vorbi despre dezghețarea acestui format de negocieri, care oficial nu este anulat, dar este înghețat”, a declarat vicepremierul.
Potrivit acestuia, este greu de spus ce se va întîmpla după încheierea războiului din Ucraina.

"Ar putea exista o reformatare totală a acestui format. S-ar putea să existe o formulă diferită. Există diferite propuneri, care deocamdată sînt propuneri de lucru", a declarat Oleg Serebrean.

8
0
0
1
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?