X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4063

Maria Zaharova: "Sub pretextul integrării europene, moldovenilor li se impun valori străine"

19 apr. 07:00   Politică
3193 1

Rusia consideră că organizarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la UE este o problemă internă, dar consideră că "proiectul european" implementat de autorități nu are nimic de-a face cu democrația, libertatea și drepturile omului, ci, dimpotrivă, le distruge pe toate acestea, iar prin integrarea europeană, locuitorilor Republicii Moldova li se impune o agendă neoliberală străină, inclusiv valori netradiționale.

O astfel de opinie a exprimat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing la Moscova, ca răspuns la întrebările jurnaliștilor, transmite Noi.md.

Ea a menționat că organizarea unui referendum pe o anumită temă este o chestiune internă a unui stat, în cazul de față a Republicii Moldova.

"Cu toate acestea, nu putem să nu ne îngrijoreze faptul că o componentă integrală a proiectului "Moldova europeană", pentru care moldovenii sînt invitați să voteze în octombrie, este rusofobia", a declarat Maria Zaharova.

Ea a subliniat că declarațiile publice ale oficialilor moldoveni neprietenoase față de Rusia au devenit o rutină zilnică.


"Și acest lucru nu este surprinzător, deoarece cursul agresiv antirusesc al actualei conduceri de la Chișinău se plătește bine, este o condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană și cooperarea cu NATO. Vedem, de asemenea, că "proiectul european" al Maiei Sandu nu are nimic de-a face cu democrația, libertatea și drepturile omului. Dimpotrivă, el le anulează pe toate acestea. Represiunile împotriva opoziției și a presei independente au devenit, din păcate, o normă în Moldova. Sub pretextul integrării europene, populației îi este impusă o agendă neoliberală, care include valori netradiționale. Ținînd cont de faptul că pe ambele maluri ale Nistrului locuiesc aproximativ 250.000 de cetățeni ruși, nu putem să nu fim îngrijorați de acest lucru", a subliniat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe.

Potrivit acesteia, ridică semne de întrebare și procedura de desfășurare a viitorului referendum. Analiștii politici moldoveni menționează că, în condițiile haosului juridic, autoritățile mizează să îl organizeze în afara contextului legal.

"În aceste condiții, nu poți să te bazezi pe obiectivitate la determinarea rezultatelor votării. Autoritățile vor accepta cu greu faptul că majoritatea moldovenilor nu acceptă "atributele integrării europene" enumerate și nu doresc să transforme țara lor într-un apendice lipsit de suveranitate al UE și NATO, unde vor fi tratați ca oameni de mîna a doua. Occidentul demonstrează acest lucru în mod regulat", a declarat Maria Zaharova.

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat încă declarațiile Mariei Zaharova.

102
12
0
2
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?