X 
Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4038

Maria Zaharova: "Are loc o adevărată românizare artificială a Moldovei"

18 apr. 22:15   Politică
3106 0

În prezent, asistăm la propriu la o adevărată românizare artificială a Republicii Moldova.

Despre aceasta a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în cadrul unui briefing la Moscova, relatează Noi.md

Comentînd, la solicitarea jurnaliștilor, începerea recensămîntului în Moldova, din primele zile al căruia în spațiul public al țării au început să răsune deschis îndemnuri către cetățenii de a se identifica drept români, ea a menționat că aceasta este o istorie de nivelul poveștilor medievale, multe dintre ele fiind rescrise ulterior pentru că nu erau bune și pozitive, ci groaznice și monstruoase, care nu puteau fi crezute.

"Ceea ce se întîmplă acolo este un fel de basm medieval monstruos. Permiteți-mi să vă ofer cîteva date. "În direct are loc o adevărată românizare artificială a Moldovei. Alături de rusofobie, ea a devenit una dintre bazele cursului politic al conducerii republicii, ai cărei reprezentanți au practic toți pașapoarte românești. Cele mai odioase manifestări ale sale sînt numirile practicate pe scară largă de persoane de la București în instituțiile statului și redenumirea limbii moldovenești în limba română. Acum există o nouă propunere, larg mediatizată - înregistrarea tuturor ca fiind drept români", a declarat Maria Zaharova.

Potrivit acesteia, experții moldoveni spun deschis că scopul principal al actualului recensământ este de a arăta că în Republica Moldova nu trăiesc moldoveni, ci români. Rezultatele recensămîntului precedent din 2014, potrivit cărora 75,1% dintre respondenți au spus că sînt moldoveni și doar 7% ca români, nu sînt pe placul autorităților.


Pentru a schimba acest raport, se folosesc diferite mijloace de propagandă - spoturi tematice, pliante, mesaje video.

"Știți care a fost cel mai surprinzător slogan pe care l-am văzut? Este cam așa: "Eu sînt român. Vorbesc românește. Haideți să corectăm statisticile". Ce înseamnă asta? Sîntem în secolul 21? Așa se decide viitorul european al Republicii Moldova? Personal, eu am analogii doar cu anii 1930 în Europa. Oamenii au fost forțați să renunțe la identitatea lor națională, culturală, cam în același mod. Este foarte asemănător cu recenta declarație a premierului român Marcel Ciolacu că "în Moldova trăiesc doar români. Cum se poate așa ceva?", a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe.

Ea a subliniat că susținătorii românizării îi îndeamnă în mod deschis pe cetățenii moldoveni "să iasă din această "mlaștină a identității"".

"Vă imaginați, susținătorii acestei romanizări forțate le spun oamenilor care se identifică drept moldoveni, că se află într-o "mlaștină a propriei identități" în care ar fi fost "târîți cu forța". Acest lucru este imposibil de urmărit și de comentat. Dar sîntem obligați să o facem doar pentru că ne dăm seama de consecințele catastrofale la care pot duce toate acestea. Așa ceva a existat deja în istorie", a declarat Maria Zaharova.

Potrivit ei, toate acestea provoacă respingere în rîndul cetățenilor moldoveni care țin la rădăcinile lor și își amintesc istoria țării lor, inclusiv perioada de ocupație românească din 1918-1940. Necazurile pe care aceasta le-a provocat moldovenilor au fost menționate recent în contextul aniversării a 106 ani de la anexarea Basarabiei la România.

"Este vorba de sărăcie, împușcături, exod în masă al populației. Nu poți uita astfel de lucruri. Nu aș fi surprinsă dacă, ca urmare a tot ceea ce se întîmplă acum în România, drept protest sau o oarecare încercare de a se salva, cetățenii Republicii Moldova vor formula ceea ce se întîmplă ca fiind un genocid al poporului moldovean", a declarat purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe.

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat încă declarațiile Mariei Zaharova.

Vă reamintim că informații ample despre istoria Moldovei puteți găsi pe site-ul moldovenii.md. Tot acolo, în secțiunea "Noi, moldovenii", există informații despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români.

48
1
0
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?