Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Maia Sandu: "Numărul diplomaților ruși rămași în Republica Moldova este suficient pentru a asigura servicii de calitate"

15 aug. 2023,, 19:10   Politică
3507 0

Numărul diplomaților ruși rămași în Republica Moldova este suficient pentru a asigura servicii de calitate.

Este răspunsul șefei statului la acuzațiile aduse de către Ministerul rus de Externe, care s-a arătat nemulțumit de decizia autorităților Republicii Moldova de a reduce numărul personalul diplomatic și tehnico-administrativ al Federației Ruse la Chișinău, transmite tvn.md.

„sînt sigură că numărul angajaților Federației Ruse este suficient să asigure servicii de calitate. În general relația noastră cu Federația Rusă are de suferit dramatic după ce Rusia a atacat Ucraina și ucide oameni nevinovați, distruge orașe și sate din Ucraina”, a declarat președintele Maia Sandu, în cadrul unei vizite de lucru la Sîngerei.

În ajun, mulți diplomați ruși împreună cu familiile lor au părăsit R.Moldova, care a cerut reducerea personalului ambasadei ruse la numărul reprezentanței Republicii Moldova la Moscova - 10 lucrători diplomatici și 15 persoane cu funcții administrativ-tehnice.

Viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a explicat această decizie prin suspiciuni de acțiuni "neprietenoase" ale diplomaților ruși, "spionaj" și încercări de destabilizare a situației politice interne din țară.


Purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că pasul neprietenos al părții moldovenești nu va rămîne fără răspuns.

Ministerul rus de Externe a avertizat că decizia autorităților moldovenești de a reduce numărul diplomaților ruși în țară va avea consecințe asupra relațiilor dintre Moscova și Chișinău.

Potrivit Ministerului rus de Externe, la 14 august, la Moscova au revenit angajații instituțiilor străine ruse din Moldova și membrii familiilor acestora care au fost obligați să părăsească republica din cauza deciziei autorităților moldovenești de a reduce personalul ambasadei, Misiunii comerciale și Centrului rus pentru știință și cultură.

"Acest pas neprietenos al Chișinăului oficial va avea, fără îndoială, consecințe asupra relațiilor ruso-moldovenești, dar în primul rînd va afecta locuitorii ambelor țări, ale căror oportunități de a primi asistență consulară în timp util, precum și de a menține legăturile de afaceri și culturale se vor reduce semnificativ", se spune în comunicatul Ministerului rus de Externe.

În acest sens, ministerul a atras atenția cetățenilor Federației Ruse și Republicii Moldova asupra faptului că "într-o componență redusă, personalul ambasadei ruse, din cauza unor circumstanțe obiective, nu va putea respecta volumele și termenele corespunzătoare pentru furnizarea serviciilor consulare".

"Responsabilitatea pentru acest lucru îi revine în întregime conducerii moldovenești, care, în cadrul campaniei antirusești pe scară largă declanșată de aceasta, a luat o decizie nejustificată de a reduce semnificativ numărul de personal al instituțiilor străine rusești în Moldova", a concluzionat Ministerul rus de Externe.

7
1
0
1
27

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?