X 
Cutremure stiri: 505

Maia Sandu, atenționată de CEC să respecte legislația electorală

16 oct. 21:18   Politică
4 ore in urma 701 0

Comisia Electorală Centrală (CEC) a atenționat-o pe Maia Sandu, în calitatea sa de candidată la șefia țării din partea PAS, să respecte rigorile legislației electorale.

Decizia a fost pronunțată urmare a unei sesizări depuse de candidatul PDCM la scrutinul prezidențial, Ion Chicu. Acesta a acuzat președinta țării de utilizarea resurselor administrative în campania electorală după ce aceasta a mers pe un șantier de construcție. De altă parte, CEC spune că în declarațiile apărute public de la eveniment, Maia Sandu nu a îndemnat la vot și nu a făcut agitație electorală, notează noi.md cu referire la agora.

Comisia a subliniat că spre deosebire de alte funcții publice, în cazul președintelui de țară, acesta are obligații permanente care nu pot fi întrerupte pe perioada campaniei electorale conform cadrului legal.

Cu toate acestea fiind candidat în alegeri, Maia Sandu urmează să fac o delimitare clară între activitățile oficiale și cele electorale, recomandă CEC.

”În lipsa acestei distincții clare există riscul ca activitățile sale publice să fie percepute ca activitățile culturale de campanie electorală. Se subliniază importanța delimitării clare între activitățile oficiale și de serviciu ale președintelui și cele de campanie electorală”, notează CEC.


În același timp, examinând imagine despre vizita Maiei Sandu pe șantierul podului de peste râul Bac și pasajului peste calea ferată pe drumul M1, despre care se menționează în sesizarea lui Chicu, Comisia subliniază că „nu se poate stabili cu certitudine dacă această activitate de vizită este exercitată de atribuțiile sale în calitate de președinte sau acțiuni de promovare în calitate de concurent electoral”.

”Analizând mesajele de pe rețelele sociale se deduce că Maia Sandu, deși a fost prezentă și a participat la evenimentul public, nu a întreprins acțiuni care ar putea fi calificate ca elemente de campanie electorală și utilizarea resurselor administrative. Nu a întreprins acțiuni de agitație electorală pentru a determinat pe alegători să-i dea votul”, spune CEC.

În cele din urmă, CEC a decis să atenționeze candidata PAS, Maia Sandu, candidată să respecte rigorile legislației electorale.

Aceasta a fost a treia examinare a sesizării la CEC după ce anterior nu s-a ajuns la o soluție.

Amintim că Ion Chicu o învinuiește pe Maia Sandu că ar fi făcut agitație electorală prin „participarea la lansarea proiectelor de infrastructură sau achizițiilor efectuate din bugetul public național”. Se întâmplă, după ce candidata PAS a publicat, pe pagina sa de Facebook, o postare de pe șantierul pentru construcții al podului de peste râul Bîc, dar și de la pasajul peste Calea Ferată pe drumul național M1.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав