Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

MAEIE reacționează la declarațiile reprezentantei Ministerului rus de Externe

20 iul. 2023,, 17:44   Politică
4175 0

MAEIE a calificat drept false și calomnioase declarațiile reprezentantei Ministerului de Externe rus despre cooperarea R.Moldova cu Alianța Nord-Atlantică.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene precizează că relațiile Republicii Moldova cu diverse organizații internaționale, inclusiv cu NATO, reprezintă decizia suverană și independenta a țării noastre.

"Referitor la parteneriatul Republica Moldova-NATO, acesta are deja o istorie de 30 de ani, fiind orientat spre dezvoltarea capacităților de contracarare a noilor provocări complexe și asigurarea securității cetățenilor și a statului nostru. În același timp, menționăm că neutralitatea Republicii Moldova nu înseamnă autoizolare", se arată în declarație.

Reprezentanții MAEIE mai afirmă că R.Moldova dezvoltă parteneriate cu acele organizații și state care susțin și contribuie la menținerea păcii și securității în țara noastră.

"Subliniem faptul că la Summitul NATO de la Vilnius, din 11 iulie curent, Alianța și-a reiterat suportul pentru integritatea teritorială, suveranitatea, independența și respectarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova. De asemenea, statele NATO au declarat că sprijină dreptul suveran al Republicii Moldova de a-și alege modelul de dezvoltare, cursul de politică externă și de a-și decide viitorul fără careva ingerințe din exterior.


În aceeași ordine de idei, sugerăm reprezentantei oficiale a Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei să citească integral articolul 11 din Constituția țării noastre, inclusiv aliniatul (2), care precizează că "Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său", ori anume Federația Rusă încalcă în mod direct acest articol" - a declarat Igor Zaharov, consilierul pe comunicare al ministrului Nicu Popescu.

Purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova a sugerat astăzi că NATO ar atrage Republica Moldova în Alianță în pofida statului de neutralitate. Ea a mai spus că apropierea de Alianță implică „o pierdere completă a suveranității”.

12
0
1
0
25

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?