X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Lipsiți de imunitate fără acordul Parlamentului: CC a avizat pozitiv o inițiativă a PAS

26 oct. 2021,, 10:35   Politică
3181 1

În caz de infracțiune, deputații ar putea fi lipsiți de imunitate și reținuți fără încuviințarea Parlamentului.

Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv proiectului de Lege pentru modificarea articolului 70 din Constituția Republicii Moldova, în partea ce ține de înștiințarea Parlamentului pentru reținerea și arestarea deputatului în cazul unor infracțiuni. Decizia a fost pronunțată de președinta Curții, Domnica Manole.

„Inițiativa este conformă prevederilor articolului 141 din Constituție. Proiectul de lege constituționale corespunde limitelor temporale de revizuirea Constituției și poate fi înaintat spre examinare Parlamentului”, a declarat Domnica Manole, transmite Noi.md cu referire la agora.md.

În septembrie, deputații fracțiunii parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate au sesizat CC să avizeze proiectul legii pentru modificarea Articolului 70 din Constituția R. Moldova.

Pentru adoptarea de către Parlament a proiectului de lege constituțională este necesar votul a două treimi din deputații aleși - cel puțin 68.


Fracțiunea parlamentară PAS deține 63 de mandate, iar pentru aprobarea proiectului de modificare a Constituției este nevoie de votul a încă cel puțin cinci deputați.

În prezent, articolul 70 din Constituția R. Moldova prevede că deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?