X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Legea privind restituirea TVA din bugetul de stat agenților economici din Găgăuzia va fi contestată

4 iul. 08:15   Politică
1993 0

Prevederile prin care agenților economici din regiunea găgăuză, care contribuie la formarea bugetului autonomiei, li se restituie taxa pe valoare adăugată (TVA) din bugetul de stat, vor fi contestate la Curtea Constituțională (CC).

Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, deputatul PAS, Radu Marian, în cadrul emisiunii „Indicator economic” de la Radio Moldova.

„Planul inițial era să venim cu alt proiect. Acum, noi am analizat situația și am zis că mai degrabă să mergem pe sesizare la Curtea Constituțională, întrucît acele amendamente care au fost aprobate în 2013, dacă nu mă înșel, au fost aprobate cu încălcarea Constituției, pentru că au fost aprobate fără avizul Guvernului, or Constituția spune foarte clar că orice amendament, orice lege care are impact bugetar trebuie să primească avizul Guvernului. Acest lucru nu s-a întîmplat și noi mai degrabă vom merge pe proceduri. Dacă Curtea Constituțională cumva mizează foarte mult și prețuiește respectarea procedurii, atunci noi o să mergem cu o sesizare la Curte”, a declarat deputatul PAS Radu Marian.

Decizia a fost luată după ce, în octombrie 2023, Parlamentul a votat un amendament propus de Radu Marian pentru ca aceste taxe să fie rambursate din bugetul autonomiei și nu din cel național, iar Curtea Constituțională a declarat, în martie curent, prevederile respective din Codul fiscal drept neconstituționale.

Inițial, Radu Marian spunea că va fi prezentat un nou proiect de lege prin care, totuși, rambursarea TVA agenților economici din Găgăuzia să se efectueze din bugetul autonomiei. El a argumentat că aceste companii achită taxe în bugetul local, dar li se restituie valoarea TVA din cel național, ceea ce este o inechitate.

4
0
0
0
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?