X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Lavrov, despre Transnistria: "Vom face totul pentru a relua procesul politic".

14 feb. 16:05   Politică
4332 0

Rusia nu va permite ca 200.000 de cetățeni ruși să devină victime ale unei noi aventuri a Occidentului de destabilizare a regiunii.

Despre acest lucru a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în timpul orei guvernului în Duma de Stat.

"Avem, totuși, 200.000 de cetățeni care locuiesc acolo (în Transnistria). Și, bineînțeles, sîntem îngrijorați de soarta lor și nu le vom permite să devină victimele unei noi aventuri a Occidentului", a declarat Lavrov.

Potrivit lui, țările occidentale nu doresc să convoace un grup de reglementare transnistreană în formatul 5+2, încercînd să rezolve problema fără participarea Moscovei. În același timp, Rusia va face totul pentru a relua acest proces.

"Procesul de reglementare transnistreană de către grupul 5+2, în care Rusia este atît garant, cît și mediator, este înghețat. Occidentul nu vrea să îl convoace, înțelegînd că doamna Sandu (președinta Republicii Moldova, Maia Sandu) va face tot ce i se spune și că ar putea încerca să rezolve problema fără Federația Rusă și, de fapt, fără niciun mecanism recunoscut la nivel internațional. Vom face totul pentru a demonta această tendință și pentru a relua procesul politic", a declarat Lavrov.

Negocieri pe marginea problemei transnistrene în formatul "5+2" (Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina și observatori din partea SUA și UE), nu au avut loc de mai mulți ani. Ultima reuniune a avut loc la Bratislava în 2019. Acest lucru a fost explicat mai întîi prin instabilitatea politică din Moldova, iar apoi prin coronavirus și războiul dintre Rusia și Ucraina.

Reamintim că mulți cetățeni moldoveni care locuiesc în regiunea transnistreană au dublă și chiar triplă cetățenie. Este vorba de cetățenia nu doar a Rusiei, ci și a Ucrainei, României, Bulgariei și a altor state UE.

61
5
0
1
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?