Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4062

Iurie Roșca: „Moldova este importantă pentru marile superputeri”

7 iun. 11:03   Politică
8079 0

Moldova este importantă pentru marile puteri, deoarece se află la răscrucea contradicțiilor lor, dar, din păcate, niciuna dintre ele nu vrea să recunoască statutul de neutralitate al republicii.

O astfel de opinie a exprimat analistul și publicistul, fostul vicepreședinte al Parlamentului, Iurie Roșca, în cadrul emisiunii „Puls” de pe Canal 5, relatează Noi.md.

El a menționat că o Moldovă mică este importantă, printre altele, pentru o astfel de superputere precum SUA, deoarece confruntarea dintre marile puteri este totală.

"Țara noastră este la fel de importantă pentru britanici și americani ca și pentru ruși. Acest lucru trebuie să-l înțelegem. Dacă țara noastră nu ar fi importantă, atunci trupele rusești nu s-ar afla în Transnistria, iar autoritățile moldovenești nu ar vorbi despre o posibilă schimbare a statutului țării din neutru în membru NATO", a declarat Iurie Roșca.

Potrivit acestuia, unul dintre ambasadorii Federației Ruse în Republica Moldova, într-o discuție privată, întrebat despre prezența trupelor rusești pe teritoriul Republicii Moldova, a dat de înțeles că atîta timp cît trupele americane se află în România vecină, acestea vor rămîne aici.


"Așadar, o astfel de geografie face istorie. Iar noi ne aflăm la răscruce, la intersecția acestor contradicții ale marilor puteri. Și, din păcate, nimeni nu vrea să recunoască statutul nostru de neutralitate. Niciunul dintre marii jucători. Toți vor să domine. Nimeni nu vrea să coopereze cu o țară mică. Toți, și unii, și alții, văd în Moldova o continuare a propriilor interese expansioniste. Și aceasta este problema noastră. De aceea, astăzi, pe terenul politic eu nu văd practic niciun jucător sau partid care ar reprezenta interesele Moldovei. Ei sînt doar niște mercenari ai unuia sau altuia", a subliniat analistul și publicistul, fostul vicepreședinte al Parlamentului.

47
1
2
5
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?