X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4065

Guvernul a publicat două documente importante din cadrul negocierilor propuse de UE

28 iun. 10:34   Politică
1863 0

Guvernul a publicat două documente importante din cadrul negocierilor propuse de UE pentru R. Moldova. Acest document a fost prezentat la prima Conferință Interguvernamentală Republica Moldova - UE din 25 iunie, curent.

Potrivit informațiilor oferite de Biroul pentru Integrare Europeană, una din prevederile acestui document țin de negocierile dintre UE și R. Moldova, care vor fi bazate pe meritele proprii ale Republicii Moldova, iar ritmul vadepinde de progresele Moldovei în îndeplinirea cerințelor pentru aderare.

„Dinamica proceselor de aderare trebuie să țină cont de capacitatea Uniunii de a absorbi noi membri, care este un factor important pentru a fi luat în considerare, în interesul general al atît al Uniunii, cît și al Moldovei. Negocierile sînt deschise în baza principiului că Moldova respectă și se angajează să promoveze valorile pe care se întemeiază Uniunea. Respectarea acestor valori este o condiție pentru exercitarea tuturor drepturilor ce derivă din calitatea de membru al UE”, se menționează în actul prezentat de reprezentanții UE.

O altă prevedere ține de Conferința Interguvernamentală, unde se va oferi orientare politică și un forum pentru dialogul politic privind procesul de reformă. Aceasta va evalua, de asemenea, procesul general de aderare și va stabili o direcție pentru anul următor cu privire la ce clustere/capitole ar putea fi deschise sau închise, precum și posibile măsuri corective, în baza evoluțiilor în implementarea reformelor.

„Avînd în vedere importanța crucială a reformelor fundamentale pe tot parcursul procesului, negocierile pe marginea Clusterul „Valori Fundamentale” vor fi deschise primele și închise ultimele. Acest lucru va oferi suficient timp pentru a stabili legislația și instituțiile necesare, precum și pentru a demonstra rezultate solide în implementare, înainte de încheierea negocierilor.


Progresele obținute în cadrul Clusterului „Valori Fundamentale” vor determina ritmul general al negocierilor și vor fi luate în considerare în contextul deciziilor de deschidere sau închidere a noilor clustere sau capitole de negociere”, se mai menționează în documentul Cadru.

Ulterior, Comisia, pe baza raportului de screening, va propune autorităților Moldovei să pregătească o foaie de parcurs pentru capitolele privind statul de drept, precum și o foaie de parcurs pentru reforma administrației publice, care vor servi drept criterii inițiale de referință, necesare pentru deschiderea acestor capitole de negociere.

Moldova va primi asistență financiară prin intermediul instrumentelor relevante ale Uniunii pentru a sprijini procesul său de aderare.

Iată ce alte prevederi mai sînt incluse în document:

  • În cazul unor încălcări grave și persistente de către Moldova a valorilor pe care se întemeiază Uniunea, Comisia poate, din proprie inițiativă sau la cererea motivată a unui stat membru, să recomande suspendarea negocierilor și să propună condițiile pentru o eventuală reluare.
  • Amploarea și intensitatea asistenței financiare pot fi, de asemenea, ajustate în sens descendent, cu excepția sprijinului acordat societății civile.
  • Aderarea la UE presupune acceptarea drepturilor și obligațiilor atașate Uniunii și a cadrului său instituțional, cunoscute sub denumirea de „acquis” al Uniunii. Moldova va trebui să aplice acquis-ul în forma lui existentă în momentul aderării. Pe lîngă alinierea legislativă, aderarea implică, în special, implementarea eficientă și în timp util a acquis-ului. Acceptarea de către Moldova a drepturilor și obligațiilor ce decurg din acquis poate implica anumite necesități specifice de adaptare la legislația UE și poate, în mod excepțional, să constituie un motiv pentru solicitarea unor măsuri tranzitorii, care trebuie definite pe parcursul negocierilor de aderare.
  • Uniunea poate accepta solicitările Moldovei pentru măsuri tranzitorii, cu condiția ca acestea să fie limitate în timp și în scop, și să fie însoțite de un plan cu etape clar definite pentru aplicarea acquis-ului.
  • Moldova va fi parte a Uniunii Economice și Monetare din momentul aderării în calitate de stat membru, însă cu o derogare pe partea ce ține de adoptarea euro ca monedă națională, pas care va urma după o decizie a Consiliului în acest sens, luată în baza unei evaluări a întrunirii condițiilor necesare.
  • În ceea ce privește domeniul justiției, libertății și securității, calitatea de membru al Uniunii Europene implică acceptarea în întregime, la momentul aderării, a întregului acquis în acest domeniu, inclusiv a acquis-ului Schengen.

Vedeți mai jos documentul integral:

1
0
0
1
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?