Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Grosu: "Îndemnăm să nu fie deschise secții de votare în stînga Nistrului"

2 feb. 14:13   Politică
3796 0

Chișinăul ar putea lua măsuri dacă Moscova va deschide secții de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia pe teritoriul autoproclamatei RMN.

Despre acest lucru a declarat președintele parlamentului Moldovei și liderul partidului de guvernămînt "Acțiune și Solidaritate", Igor Grosu, în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV.

"Nu putem interzice cetățenilor străini să voteze pe teritoriul ambasadelor țărilor lor. Dar deschiderea secțiilor de votare în stînga Nistrului sau în alte localități, dar mai ales în teritorii necontrolate, este greșită și ilegală. Da, anterior Rusia deschidea secții de votare în Transnistria. Dar acest lucru se întîmpla pînă la noi. Acest lucru era o conspirație și ilegal. Solicităm abținerea de la deschiderea secțiilor în stînga Nistrului. În caz contrar, dacă în regiunea transnistreană vor fi deschise secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia fără acordul autorităților moldovenești, am putea lua măsuri", a declarat Grosu.

"Căci cei care se vor ocupa de organizarea alegerilor vor avea nevoie de resurse umane. Dar acestea trebuie să ajungă cumva la noi (în țară – n.red.) <...> Așa că, ne vom gîndi la asta", a adăugat Grosu.

Anterior, Moscova a cerut Moldovei să deschidă secții de votare pentru scrutinul prezidențial din Rusia. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a declarat că analizează această problemă și că va oferi un răspuns Moscovei în "timp rezonabil".

Precedentele alegeri prezidențiale rusești au avut loc în martie 2018. Atunci, în Republica Moldova au fost deschise 27 de secții de votare, dintre care doar trei pe teritoriul controlat de Chișinău și alte 24 în Transnistria, unde locuiesc peste 200.000 de cetățeni ruși.

Noul ministru de Externe al Moldovei, Mihai Popșoi, a declarat la postul național de radio Moldova-1 că problema deschiderii secțiilor de votare pentru cetățenii ruși pe teritoriul Republicii Moldova este încă în discuție. De asemenea, el a subliniat că Chișinăul nu poate interzice sub nicio formă deschiderea unei secții de votare pe teritoriul ambasadei Rusiei.


Consiliul Federației din Federația Rusă a stabilit alegerile prezidențiale din Rusia pentru 17 martie 2024. Alegerile vor dura trei zile: pe 15, 16 și 17 martie. În prezent, există șapte candidați pentru această funcție. CEC a înregistrat patru candidați prezidențiali - Leonid Sluțki, Nikolai Haritonov, Vladislav Davankov și Vladimir Putin.

10
0
0
1
48

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?