Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Gherasimov a spus cînd R.Moldova va merge pe picior propriu în procesul de aderare la UE

26 iun. 14:45   Politică
2383 0

Va veni momentul în care Republica Moldova nu va mai merge la pachet cu Ucraina în drumul spre integrarea europeană.

Viceprim-ministra Cristina Gherasimov a declarat aseară, după lansarea negocierilor de aderare, că urmează o nouă etapă importantă pentru țara noastră - screening-ul bilateral la toate capitolele de negociere și verificarea transpunerii aquis-ului comunitar. Anume la etapa deschiderii celor 35 de capitole, Republica Moldova și țara vecină vor păși pe drumuri separate în parcursul european, notează Noi.md cu referire la tv8.

„Pe parcursul următoarei etape de screening bilateral, noi vom avea un calendar paralel pentru vizitele la Bruxelles. Respectiv, atunci cînd noi vom prezenta capitolul 23, să zicem, la fel și colegii din Ucraina, probabil în aceeași săptămînă, vor prezenta și ei capitolul 23.

Noi vom avea același calendar, iar după această etapă, deja cînd vor fi deschise capitolele de negocieri propriu-zise, atunci fiecare țară va merge cu pasul său”, a declarat vicepremierul pentru integrare europeană.

Amintim că de ieri sîntem oficial în negocieri de aderare cu Uniunea Europeană. Anunțul oficial a fost făcut după conferința interguvernamentală Republica Moldova-Uniunea Europeană. Asta înseamnă că Bruxellesul a schimbat lupa. Vom fi monitorizați mai intensiv pe toate domeniile, inclusiv pe justiție, unde reforma se dă mai greu.


În doar cîteva săptămîni urmează screening-ul bilateral. Uniunea Europeană promite să parcurgă această etapă cu pași rapizi.

„Screeningul este iminent, prima sesiune va avea loc în cîteva săptămîni. Scopul exercițiului este de a ne așeza la masă și a analiza legile europene, una cîte una și identifica cum vor fi implementate în Republica Moldova. În ce perioadă, în ce condiții și cu ce capacități. Rapoartele de monitorizare din partea UE vor fi din ce în ce mai multe și din ce în ce mai extensive”, a declarat comisarul european pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Varhelyi.

Precizăm că negocierile atît cu Republica Moldova, cît și Ucraina, au fost deschise exact la doi ani de la obținerea statutului de stat candidat pentru aderarea la UE.

8
2
0
0
39

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?