X 
Cutremure stiri: 505

Factura lui Vlad Plahotniuc. Despăgubiri uriașe pentru fostul deputat, Iurie Bolboceanu

16 oct. 13:56   Politică
3 ore in urma 1345 1

Fostul deputat Iurie Bolboceanu, condamnat la 14 ani de închisoare pentru trădare de patrie, dar reabilitat după ce procurorii și-au retras învinurile, va primi de la stat aproape 1 milion 700 de mii de lei despăgubiri.

Decizia a fost pronunțată marți, 15 octombrie, de Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

Iurie Bolboceanu a fost reținut la 17 martie 2017, la trei ani după ce a părăsit fracţiunea Partidului Democrat din Moldova (PDM). Ex-deputatul a fost acuzat că, fiind racolat de către ofiţerii Direcţiei Principale de Informaţii a Statului-Major General al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, în perioada 5 octombrie 2016 – 17 martie 2017, a colectat şi a transmis informaţii de interes naţional pasibile să fie utilizate în dauna Republicii Moldova.

Sentința de condamnare a lui Iurie Bolboceanu a fost pronunțată la 13 martie 2018, în Penitenciarul-spital nr.16, cu patru zile înainte de expirarea termenului de un an de aflare în arest preventiv.

Procesul de judecată s-a desfășurat cu ușile închise, iar Bolboceanu a pledat nevinovat pe durata întregului proces.


După retragerea PDM de la guvernare, Curtea de Apel Chișinău l-a eliberat pe Bolboceanu din arest, a anulat sentința de condamnare și a remis dosarul la rejudecare în prima instanță.

În martie 2023, Iurie Bolboceanu a declarat pentru portalul Anticoruptie.md că va inista ca procurorul care i-a fabricat dosarul şi judecătorul care l-a condamnat să fie pedepsiţi penal. Toto atunci, fostul democrat a precizat că intenţionează să solicite despăgubiri morale pentru calvarul prin care a trecut.

13
2
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав