Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Experții au anunțat un deadline absolut realist de aderare a Republicii Moldova la UE

20 iun. 07:45   Politică
4675 1

Ungaria urmează să preia pe 1 iulie președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Pentru cele 6 luni de mandat, oficialii maghiari au anunțat șapte priorități, printre care aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen și cu frontierele terestre.

Pe de altă parte, nu au de gînd să impulsioneze negocierile de aderare la Uniunea Europeană pentru Ucraina şi Republica Moldova. Totuși, tratativele vor fi deschise oficial săptămîna viitoare, încă sub președințiua belgiană a Consiliului. Dacă ne va fi afectat procesul de aderare la UE, au răspuns experții Mihai Mogîldea și Andrei Curăraru la emisiunea „Rezoomat”.

„Anul 2030, plus, minus cîțiva ani, este un deadline absolut realist de aderare a Republicii Moldova la UE. Ungaria este mai mult despre poziția față de Ucraina, noi fiind priviți la pachet. Președinția Consiliului UE este importantă, dar trebuie să înțelegem că acele pripoane pot fi mai mult de ordin birocratic, cum ar fi amînarea unor ședințe, și această președinție va fi doar pe 6 luni, nu trebuie să ne văicărăm că se blochează procesul. Va conta votul la sfîrșit, or am văzut și mesaje pozitive de la oficiali maghiari, care nu au o problemă cu noi, dar este posibil să-și dorească încetinirea pentru toate statele care sînt sub influența Rusiei. Noi trebuie să continuăm reforma justiției, să ducem la capăt vetting și prevetting, și să vedem dacă sînt suficiente, astfel încît oamenii să nu se teamă de justiție, iar procurorii și judecătorii să nu fie la coada în clasamentul încrederii populației”, a explicat Andrei Curăraru de la WatchDog.md.

„Cetățenii vor simți efectele și cred că deja, odată cu deciziile luate în ultima perioadă, ca reducerea tarifelor la roaming, se văd mișcări care contează în viața de zi cu zi. Aceste beneficii vin datorită apropierii față de UE, integrării Republicii Moldova în diferite proiecte și politici ale UE, ca influstructură frontalieră. Odată ce vor fi deschise aceste negocieri de aderare, vom fi pe cont propriu. S-ar putea să existe situații ca să îndeplinim condiții necesare și de aici să fim considerate state care merg mînă în mînă în proces. Asta trebuie să ne ajute reciproc, sînt destul de multe experiențe care pot fi împărtășite. Ucraina are plusurile și avantajele sale în proces”, este de părere Mihai Mogîldea de la IPRE.

De asemenea, potrivit acestuia, odată ce va fi organizată conferința interguvernamentală UE-Republica Moldova, nu va mai exista vreo decizie politică ori reuniune care să vizeze Republica Moldova. „Așteptarea mea este către primăvara anului viitor, în timpul președinției poloneze a Consiliului UE, să deschidem primul capitol de negociere, capitolul 23, pe justiție. Cel mai probabil Polonia va da o mînă de ajutor Republicii Moldova, încît să avem deschiderea Guvernelor UE să inițiem discuții pe primul capitol pe justiție. Capitolul va rămîne deschis pe mai mulți ani, pentru că volumul de muncă e mare și nu va fi închis decît dacă finalizăm munca pe alte capitole. În timpul președinției ungare nu se va întîmpla nimic, dar și pentru că nu va fi cazul. De aceea, am grăbit un pic procesele și am mizat pe conferința în timpul președinției belgiene”, a subliniat Mihai Mogîldea.

11
9
2
1
23

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?