Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Mesaj de încurajare din partea UE pentru R. Moldova

26 iun. 07:45   Politică
2232 0

Mesaj de încurajare din partea exponenților Uniunii Europene (UE) după lansarea negocierilor de aderare a Republicii Moldova.

Ministrul Afacerilor Externe și Europene al Belgiei, Hadja Lahbin, care a condus delegația UE, alături de comisarul pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, a subliniat că Republica Moldova a trecut de o etapă cardinală pe calea de aderare la UE, notează noi.md cu referire la tv8.

„Felicitări Republicii Moldova pentru că a trecut de o etapă cardinală pe calea sa de aderare la UE. Deschiderea negocierilor de aderare la numai doi ani de la acordarea statutului de țară candidat este o dovadă a hotărîrii Moldovei de a îndeplini agenda de reformă a UE. Pe măsură ce deschidem acest nou capitol în relațiile noastre, este important să continuăm eforturile de reformă cu sîrguință. Viitorul Moldovei și al cetățenilor săi se află în Uniunea Europeană”, a subliniat Hadja Lahbin.

De asemenea, UE și-a declarat disponibilitatea de a continua să ofere tot sprijinul relevant Moldovei și poporului său în abordarea provocărilor legate de război, de a consolida rezistența, securitatea și stabilitatea țării.

UE a invitat Comisia Europeană să continue să evalueze starea de pregătire a Republicii Moldova pentru deschiderea negocierilor în domenii specifice, dar și să identifice problemele care ar putea apărea cel mai probabil în cadrul procesului de negocieri.


Amintim că marți, 25 iunie s-a dat oficial start negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE, cînd la Luxemburg, a avut loc reuniunea interguvernamentală Republica Moldova-Uniunea Europeană.

În cadrul reuniunii, Republica Moldova și UE au convenit asupra cadrului de negociere și a pașilor care urmează a fi făcuți de acum încolo. Printr-un proces similara trecut și Ucraina.

Amintim că pe 21 iunie, președinta Maia Sandu a semnat Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Totodată, în cadrul ședinței Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană, șefa statului a desemnat-o pe Cristina Gherasimov negociator-șef din partea Republicii Moldova.

Șefa statului a îndemnat cetățenii să iasă la referendum pe 20 octombrie, cînd vor decide prin vot dacă integrarea europeană trebuie să fie sau nu calea țării noastre.

Menționăm că pe 14 decembrie 2023, Consiliul European a aprobat inițierea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina. Țara noastră a depus cererea de aderare la UE în martie 2022 și a primit statut de candidat în luna iunie a aceluiași an.

6
1
0
1
14

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?