X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Expert: ”discuția despre abandonarea CSI este prematură în contextul integrării la UE”

4 mar. 2022,, 14:32   Politică
2945 0

Discuția despre abandonarea CSI este prematură în contextul integrării la UE. De această părere este politologul Dionis Cenușă, notează Noi.md

”Îmi pare extrem de inoportun să vorbim în acest moment despre abandonarea CSI, cînd Moldova deabia a trimis cererea pentru obținerea statului de candidat la UE.

1) Asemenea declarații ale lui Sandu/PAS înarmează forțele pro-ruse înainte ca Moldova să aibă claritate despre perspectiva europeană și respectiv în timp ce Acordul cu UE este în proces de implementare (reforme, evaluări, schimbări instituționale, normative, etc. etc.).

2) Aderarea la UE va însemna preluarea și implementarea responsabilităților de stat membru cu toate consecințele de rigoare. Este logic că alte organizații, unde Moldova efectuează acțiuni incombatibile cu procesul de integrare europeană, vor trebuie să fie abandonate. De asemenea, nu este exclus că poate fi găsit modalități potrivite pentru a păstra o platforma de cooperare politică. Astfel, în loc de o trece abruptă poate fi asigurată o tranziție mai lejeră. Acest lucru însă va trebui comunicat cu UE și explicată publicului”, scrie Cenuță într-o nouă postare pe canalul său de telegram.

Totodată acesta menționează că discuția, nejustificată, despre abandonarea CSI este prematură în contextul integrării la UE.


”Dar să vorbim despre părăsirea CSI pentru că/cînd Moldova va adera la UE (într-un viitor posibil, dar oricum incert) ar putea să genereze opoziție în rîndul populației pro-ruse înainte ca aceasta să descopere de sine stător și să beneficieze de avantajele integrării europene. Asemenea argumente fac un deserviciu promovării vectorului european”, a concluzionat Cenușă.

4
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?