Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ce spun experții despre posibila aderare a Moldovei la UE?

4 mar. 2022,, 13:00   Politică
5506 0

Moldova are perspective optimiste de aderare la Uniunea Europeană, dar nu trebuie să ne facem iluzii în acest sens.

Această opinie a fost exprimată de experții în domeniul dreptului, Stanislav Pavlovschi și Alexandru Tănase, în cadrul emisiunii Teritoriul Libertății cu Lilia Burakovski, discutând cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană semnată ieri de conducerea de vîrf a țării, scrie lisa.md.

"Trebuie să spun că aderarea la UE este formată din două părți. Există latura tehnică a problemei – atunci cînd țara trebuie să îndeplinească o serie de obligații pentru a-și adapta legislația internă la legislația UE, acesta este cel mai greu și mai masiv strat a muncii. A doua parte este cea politică", a spus Stanislav Pavlovschi.

"În general, partea politică nu poate exista fără partea tehnică, dar există excepții. Acum situația în care se află Republica Moldova este foarte favorabilă. Suntem situați între Ucraina și România. România este deja membră a UE, dacă Ucraina devine membră a Uniunii Europene, atunci vom deveni ca un sandwich între două țări ale UE și logica sugerează că și Moldova ar trebui să devină și ea membră a UE", a spus expertul.

"Pentru ca Republica Moldova să devină membră a UE, trebuie să voteze nu doar Parlamentul European, Tratatul trebuie ratificat și de parlamentele tuturor statelor membre ale UE. Dar acolo, la rîndul lor, se tem ca noi să nu ne exportăm corupția în UE. În comparație cu Ucraina, avem foarte puțin din acest lucru, dar problema există", a rezumat Stanislav Pavlovschi.


La rândul său, fostul judecător al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, este mai optimist.

"În condițiile situației de urgență în care ne aflăm, nu poate fi exclus faptul ca procedurile de aderare la UE să fie diferite", crede Tănase.

Avocatul a explicat diferența dintre cererile de aderare la UE ale Moldovei și Ucrainei și Georgiei.

"Ucraina a depus cererea, fiind în stare de război și face tot posibilul pentru a-și salva națiunea, țara. Ceea ce este diferit în situația noastră – avem un guvern pro-european capabil, care controlează situația din interiorul țării. În plus, după vizita oficialilor europeni, există motive să credem că această declarație a fost semnată după consultări preliminare", a subliniat expertul.

"Din anumite motive, mi se pare că cererea de aderare a Moldovei la UE nu este un PR, ci rezultatul unor acorduri cu UE", este convins Alexandru Tănase.

4
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?