X 
Cutremure stiri: 504

Eremei Priseajniuc: „Punctul de vedere al consilierului poate să nu coincidă cu punctul de vedere al ministrului”

10 oct. 05:30   Politică
5 ore in urma 1847 0

Consilierii prim-ministrului Republicii Moldova au o muncă destul de creativă și foarte responsabilă, sînt catalizatori ai unor procese, dau sfaturi șefului Guvernului, comunică cu miniștrii, măsoară temperatura în societate în anumite direcții.

Despre acest lucru a declarat expertul în domeniul administrației publice, fostul consilier principal de stat al Prim-ministrului Republicii Moldova, Eremei Priseajniuc în cadrul emisiunii „Без галстуков cu Alexandru Stahurski” de la postul de televiziune N4, informează Noi.md.

El a remarcat că, personal, a avut o mare oportunitate de a participa la aceste procese atunci cînd a fost invitat să fie consilierul a trei prim-miniștri.

„Acest proces este destul de creativ și te implici foarte mult în aceste procese, conștientizezi măsura responsabilității tale în momentul în care îi dai un sfat prim-ministrului, deoarece faci parte din acea percepție a prim-ministrului”, a declarat Eremei Priseajniuc.

Potrivit acestuia, în cabinetul prim-ministrului sînt invitați consilieri din diferite sectoare pentru a îndeplini diferite sarcini funcționale, de la pregătirea evenimentelor planificate, participarea la pregătirea proiectelor de lege, organizarea vizitelor prim-ministrului, formarea anumitor scenarii, strategii pînă la interacțiunea cu serviciul de protocol al prim-ministrului, serviciul de securitate, cameramanii și fotografii etc.

„Este un proces foarte mare de interacțiune cu toate structurile. Mai mult decît atît, din competențele consilierului fac parte, de fapt, formarea unui anumit scenariu, interacțiunea cu diferiți subiecți, diferite persoane implicate în anumite evenimente, prezentarea informațiilor pe diferite domenii”, a declarat expertul în domeniul administrației publice, fostul consilier principal de stat al prim-ministrului Moldovei.

El a subliniat că mulți prim-miniștri ascultă consilieri, dar acest lucru nu înseamnă că vor face ceea ce propun consilierii. În multe situații, au existat prim-miniștri care puteau invita un consilier sau altul, dar după aceea, verifică de două ori informațiile, întreabă alte persoane care sînt competente în aceste domenii.

„Este bine cînd oamenii au ocazia să asculte părți diferite. De exemplu, tu ești consilier pe un anumit sector, dar există și un minister de profil, un ministru care este responsabil de acel sector. Punctul de vedere al consilierului poate să nu coincidă cu cel al ministrului”, a declarat Eremei Priseajniuc.

Potrivit acestuia, în același timp, consilierul este un catalizator al anumitor procese, pentru că prim-ministrul este o figură destul de ocupată și nu de fiecare dată aceiași miniștri, șefi de departamente sau alte persoane au ocazia să comunice direct cu el, iar rolul consilierului este de a prezenta sau transmite un mesaj.

„Trebuie să fim foarte responsabili în această problemă și să îi oferim în mod clar prim-ministrului informațiile care vin. Repet, sarcina consilierilor este și de a măsura temperatura din societate în anumite direcții pentru a oferi mai multe informații prim-ministrului”, a declarat expert în domeniul administrației publice, fostul consilier principal de stat al prim-ministrului Moldovei.

El a amintit de fostul prim-ministru al Marii Britanii, Tony Blair, care a fost o figură destul de interesantă ca politician, prim-ministru, 10 ani în fruntea unei țări atît de avansate din punct de vedere economic precum Marea Britanie, și el știa să asculte diferite sfaturi și să ia o decizie reieșind nu doar dintr-o sursă sau alta, ci să măsoare totul și să ia cea mai bună decizie bazată pe percepțiile sale interne, din modul în care vede aceste lucruri.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав