X 
Arşiţa stiri: 197
Jocurile Olimpice stiri: 185
Transnistria stiri: 1459

Dumitru Calac: „Viitorul referendum este o profanare”

28 iul. 19:00   Politică
20 ore in urma 1765 0

Referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, programat pentru 20 octombrie, în contextul în care este prezentat, este o pură profanare.

O astfel de opinie a exprimat jurnalistul Dumitru Calac, în cadrul emisiunii „Без галстуков” cu Alexandru Stahurski de la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.

„Cunosc bine istoria Uniunii Europene, modul în care diferite țări au aderat la aceasta și nu-mi amintesc niciun caz în care țări care abia urmau să adere la Uniunea Europeană să organizeze un astfel de referendum”, a declarat jurnalistul.

El ne-a îndemnat să ne gîndim puțin logic. Referendumul a fost declarat constituțional, iar dacă cetățenii moldoveni susțin ideea integrării europene, aceasta va fi inclusă în Constituția Republicii Moldova.

„Asta înseamnă că, din moment ce cetățenii doresc să meargă în Uniunea Europeană, acest lucru este introdus în Constituție, deci voința cetățenilor ar trebui să fie îndeplinită. Dar noi nu vedem cînd și cum se va realiza acest lucru. Negocierile pe care Moldova le-a început nu sînt o garanție că vom adera la Uniunea Europeană. Negocierile pot dura foarte mult timp și s-ar putea să nu aibă nici un rezultat, după cum arată experiența Turciei. Eu sînt departe de a fi sigur că Turcia va deveni în cele din urmă membră a Uniunii Europene, din diverse motive”, a declarat Calac.


Potrivit lui, prin urmare, se pare că, ipotetic, poporul Moldovei și-a exprimat voința, spunînd că dorește ca țara să adere la Uniunea Europeană, dar nimeni nu oferă o garanție că acest lucru se va realiza.

„Cine va fi responsabil de acest lucru și cînd? Pentru faptul că voința poporului va fi în cele din urmă ignorată. Putem presupune că la un moment dat vom adera la UE. Dar Constituția ar trebui să fie incluse acele puncte care sînt clare, realizabile și asigurate aici și acum. Adică, dacă la 20 octombrie cetățenii moldoveni vor vota pentru integrarea europeană și această prevedere va fi inclusă în Constituție, această prevedere ar trebui să fie pusă în aplicare într-un fel sau altul în viitorul previzibil”, a subliniat jurnalistul.

El consideră că referendumul privind aderarea Moldovei la UE ar trebui să aibă loc atunci cînd vom ajunge în punctul în care trebuie să aderăm la Uniunea Europeană.

101
1
0
1
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав