Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Declarație: "Nu-i putem permite lui Șor să folosească Găgăuzia pentru o confruntare între Comrat și Chișinău"

18 aug. 2023,, 11:00   Politică
5366 0

Ideea principală a lui Ilan Șor în Găgăuzia este pornirea unui conflict între Comrat și Chișinău, iar în această confruntare ar putea fi folosită Găgăuzia și poporul găgăuz, iar acest lucru nu este corect.

Această opinie a fost exprimată de Vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei (APG), Alexandr Tarnavschi, într-un interviu acordat NM.

El a atras atenția asupra faptului că componența Comitetului Executiv al Găgăuziei a fost prezentată într-o manieră de PR de către Ilan Shor, persoană condamnată la 15 ani de închisoare.

"Găgăuzia, APG, Comitetul Executiv fac parte din unitățile structurale ale sistemului de Stat al Moldovei, noi suntem o singură țară. Iar aici Comitetul Executiv este înaintat de o persoană pe care justiția națională a declarat-o vinovată. Personal cred că nu am deloc dreptul să votez pentru o astfel de componență. Nu mai vorbesc despre norme legale, ci despre o atitudine pur politică și respect pentru statul în care trăiesc și pentru autonomia pe care o reprezint. Mulți dintre colegii mei au avut sentimente similare. Multora nu le-a plăcul modul de interacțiune. Bașcanul Găgăuziei nu a avut întrevederi cu deputații Adunării Naționale, nu s-a consultat pentru a-și explica poziția", a menționat Alexandr Tarnavschi.

Potrivit lui, însuși Ilan Șor, între timp, spune de pe ecrane și pe rețelele de socializare că găgăuzii "trăiesc în noroi de 30 de ani" și că "deputații au rușinea să deschidă gura", li se adresează într-o manieră familiară.


"Nu cunosc această persoană. Ce drept are să vorbească despre viața pe care o ducem aici. Da, trăim într-o țară săracă și într-o regiune săracă. Dar avem demnitate și nu te poți adresa așa", a spus vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei.

El a atras atenția asupra faptului că noul bașcan Evghenia Guțul, pe lângă prezentarea Comitetului Executiv, a adresat cuvinte de recunoștință lui Șor, ca la inaugurare.

"Da, Guțul a venit cu sprijinul politic al Partidului [deja neconstituțional] Șor, dar a devenit conducătoarea Găgăuziei pentru întregul popor găgăuz. Nu toată Găgăuzia l-a ales pe Ilan Șor. Există oameni cu o opinie total diferită. Trebuie să scoți jacheta politică a acestui partid, să devii o forță unificatoare și să mergi mai departe. Și dacă Asociația Șor-Guțul va rămîne, cum vom lucra?",- se întreabă Alexandr Tarnavschi.

Potrivit lui, Găgăuzia acuză adesea Chișinăul pentru reprezentarea insuficientă a găgăuzilor în organele de stat, dar acum în timpul formării Comitetului Executiv al Găgăuzieia apărut o situație similară.

"Dacă în Comitetul Executiv au fost incluși oameni care nu sînt din Găgăuzia, dar sînt hotărâți să dezvolte autonomia, de ce să nu le dăm posibilitatea de a munci. Dar nu este cazul nostru: oamenii care au fost incluși în Comitetul Executiv fac parte din cercul politic al lui Șor. Nu înt "cei mai buni reprezentanți ai societății, aleși în toată țara", ci pur și simplu fac parte dintr-un proiect politic. Cred că ideea principală a lui Șor este inițierea unei confruntări între Comrat și Chișinău. Și în această confruntare pot fi folosită și Găgăuzia, dar și poporul găgăuz. Acest lucru nu este corect", a declarat vicepreședintele Adunării Populare a Găgăuziei.

"În Găgăuzia, este important ca clasa politică să fie formată din reprezentanți ai autonomiei, deoarece Găgăuzia este slab reprezentată în organele de stat din Moldova, iar noi încercăm să le oferim copiilor noștri posibilitatea de a se realiza în interiorul autonomiei. Mai mult, generația tînără cunoaște deja mai bine limba română și încearcă să învețe alte limbi. Tineretul nostru are potențial și oportunități", a subliniat Alexandr Tarnavschi.

19
1
0
2
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?