X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Declarație: "Echipa lui Sandu nu este gata să-și asume responsabilitatea pentru ceea ce se întîmplă în țară"

12 ian. 2021,, 11:30   Politică
18826 13

Echipa actualului președinte al Moldovei, Maia Sandu, nu este pregătită să-și asume responsabilitatea pentru ceea ce se întîmplă în țară și un program real de acțiuni, ca și o echipa capabilă, mulți așa și nu au văzut la Maia Sandu.

O astfel de opinie special pentru eNews a exprimat doctorul în economie, Mihail Poisic, menționînd că una este să-ți smulgi cămașa în extazul de lozinci, și absolut altceva este nu doar să-ți asume responsabilitatea pentru tot ce se întîmplă în Moldova, dar și să asiguri gestionarea eficientă a statului, relatează Noi.md.

Comentînd îngrijorarea cetățenilor cu privire la posibile probleme privind plata pensiilor în legătură cu faptul că, imediat după Anul Nou cîteva zile în Chișinău nu s-au dat pensii și oamenii s-au alarmat din această cauză, Mihail Poisic a spus că în luna februarie un motiv de îngrijorare nu există. Nici în ianuarie, nu a existat o întîrziere reală.

"După cum știți, 1-3 ianuarie au fost zile de odihnă. Și deja de la 5 ianuarie a început eliberarea pensiilor. Personal, am primit pensia pe cardul bancar pe data de 5 la ora 10 și 13 minute. Altceva este că la poștă spre mijlocul zilei nu sînt întotdeauna bani cash, iar atunci ei încep să dea pensii în dependență de veniturile acumulate de la achitarea serviciilor comunale. Dar așa a fost și mai înainte...", a menționat doctorul în economie.

Comentând declarațiile experților care vorbesc despre un imens deficit bugetar și despre faptul că sînt posibile probleme cu obținerea de fonduri pentru acoperirea acestuia, Mihail Poisic a amintit că, potrivit Legii cu privire la bugetul de stat a Moldovei pentru anul 2021, deja publicat în Monitorul oficial, într-adevăr, deficitul bugetului de stat este mare, dar totuși semnificativ mai mic în comparație anul 2020.


"Atunci a fost pus un deficit de 15 miliarde 975,2 milioane de lei. Iar acum veniturile bugetului de stat pentru anul 2021 sînt preconizate în volum de 41 miliarde 415,4 milioane de lei, cheltuieli - 55 miliarde 399,6 milioane de lei, deficit - 13 miliarde 984,2 milioane de lei. Și într-o mare măsură, acest sold negativ ar trebui să fie acoperit de împrumuturile externe", a spus economistul.

El a mai amintit că, în timpul recentei campanii electorale prezidențiale, una dintre principalele promisiuni ale Maiei Sandu a fost să asigure sprijinul financiar deplin al Moldovei de către donatorii occidentali.

"Astfel, probleme cu privire la acoperirea deficitului bugetului de stat pur și simplu nu ar trebui să existe. Este adevărat că, dacă noua guvernare sub conducerea ei nu va înrăutăți drastic organizarea guvernării țării", a spus Mihail Poisic.

Potrivit lui, pînă în ultima perioadă situația din cea mai săracă țară din Europa, care a priori stabilește posibilități financiare foarte limitate, cu siguranță, a rămas complicată. Dar totuși a fost gestionată și mult mai optimistă în comparație cu multe state bogate, cu o așa-numită democrație dezvoltată. Și pentru aceasta trebuie să fim recunoscători nu numai medicilor noștri, ci și guvernării anterioare.

"Iar acum, frîiele guvernării sub conducerea Maiei Sandu trec la echipa sa. Cu toate acestea, ea, colegii și apologeții său au pierdut într-un fel peste noapte acea flacără de neoprit de denigrare și criticare totul și toate după demisia prim-ministrului și a celor trei miniștri-cheie. Căci anume asta ei cereau în Parlament, pe resursele media și scoțînd concetățenilor noștri la mitinguri", a menționat Mihail Poisic.

El consideră că noua guvernare a fost chiar confuză în fața nevoii de a-și asuma responsabilitatea pentru tot ce se întîmplă în țară.

"Un program real de acțiuni, la fel ca și o echipă capabilă, mulți așa și nu au văzut niciodată la Maia Sandu. Pentru că una este să-ți smulgi cămașa în extazul de lozinci, și absolut altceva este nu doar să-ți asume responsabilitatea pentru tot ce se întîmplă în Moldova, dar și să asiguri gestionarea eficientă a statului", a declarat economistul.

"Și aici trebuie să recunoaștem cu regret că există mai multe întrebări decît răspunsuri. Inclusiv problemele crizei economice în creștere, degradarea sistemului educațional, incertitudinea în medicină, lipsa unei strategii pentru viitoarea vaccinare și multe altele. Și se pare că pretendenții la ocuparea posturilor de comandă în noua guvernare nici măcar nu au început să dezvolte programe și politici corespunzătoare. Cel puțin, nimic asemănător pînă în ultima vreme așa și nu a fost anunțat. Și marea întrebare este: sînt capabili ei oare?", a subliniat Mihail Poisic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?