Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Decis: „Partidul Nostru” va acționa în judecată Comisia pentru Situații Excepționale

6 iul. 2023,, 22:14   Politică
3385 0

Partidul Nostru va insista pentru aplicarea retroactivă a tarifelor micșorate la gazele naturale. A fost depusă cerere prealabilă.

Partidul politic „Partidul Nostru” (PN) va acționa în judecată Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) dacă nu va obliga Agenția pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să aplice tarifele noi, mai mici, la gazele naturale pentru consumători finali aprobate pe data de 7 iulie 2023, cu efectul retroactiv - începînd cu 1 februarie 2023. Formațiunea politică a înaintat o cerere prealabilă în acest sens, în conformitate cu prevederile Codului Administrativ.

"Partidul invocă precedentul cînd CSE a uzat de dreptul de adoptare a actelor normative, inclusiv cu efect retroactiv, atunci cînd tarifele au fost majorate. Mai exact, la 27 ianuarie 2022 CSE a obligat ANRE să examineze cererea de ajustare a preturilor reglementate pentru fumizarea gazelor naturale depusă de SA „Moldovagaz” pînă la 31 ianuarie 2022 și cu aplicarea acestora retroactiv, din 1 ianuarie 2022. Atît majorarea din ianuarie 2022, cît și reducerea din iulie 2023 a tarifelor la gazele naturala a fost motivată prin modificarea prețurilor de achiziționare a gazelor.

În opinia Partidului Nostru, remedierea consecințelor negative a inacțiunii ANRE și CSE poate avea loc prin adoptarea unei dispoziției CSE care, prin analogia cu dispoziția CSE din 27.01.2023, va obliga ANRE se aplice tarifele noi la gazele naturale cu efectul retroactiv începînd cu 01.02.2023", se arată în comunicatul PN, transmite Noi.md.

Anterior PN a depus la ANRE o petiție în acest sens, la care i s-a răspuns că această autoritate nu are competențe de sine stătător să aplice tarifele cu efect retroactiv și că ar putea să o facă doar dacă CSE ar adopta dispoziția respectivă. Însă CSE nu a examinat cererea petiționarului în fond.


"Prin urmare, Partidul Nostru, în conformitate cu prevederile Codului Administrativ, a adresat Comisiei pentru Situații Excepționale o cerere prealabilă prin care reiterează necesitatea de aplica tarifele micșorate la 7 iulie cu efectul retroactiv.

În cazul în care cererea nu va fi examinată sau decizia va fi negativă, Partidul Nostru va acționa CSE în instanță pentru a o obliga să dispună aplicarea tarifelor micșorate cu efect retroactiv și, respectiv, recalcularea facturilor achitate de consumatorii casnici", mai declară formațiunea politică.

24
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?