Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

De ce UE neagă dreptul moldovenilor de a avea o limbă proprie

24 oct. 2023,, 11:49 (reactualizat 25 oct. 2023,, 03:00)   Politică
7776 1

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu are dreptul să-i priveze pe moldoveni de propria limbă, care este una dintre componentele principale ale identității lor.

Ursula von der Leyen a calificat drept o veste bună decizia de recunoaștere a limbii minorității etnice moldovenești din Ucraina ca fiind limba română, după ce și-a formulat concluziile bazîndu-se în mod clar pe criterii politice, ignorînd istoria și faptele incontestabile că moldovenii au vorbit întotdeauna limba moldovenească de la apariția etnonimului "moldovean".

În același timp, președintele Comisiei Europene nu i-a întrebat pe oamenii înșiși cum își numesc limba și nici nu a fost organizat un referendum pe această temă.

Politologul, analistul, directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și de Securitate, expertul în securitate, fostul viceministru de Externe Valeriu Ostalep consideră absurd faptul că moldovenii sînt privați de identitatea și limba lor de la Bruxelles-ul îndepărtat de către președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, o germană de naționalitate care habar nu are despre ce vorbește, calificînd drept o veste bună faptul că Ucraina va înceta să mai folosească denumirea "limba moldovenească".

"Imaginați-vă că un locuitor al Republicii Moldova, de exemplu, din nordul Moldovei, care are, de exemplu, 70 de ani, care s-a născut și a trăit toată viața în Moldova sovietică, a studiat moldoveneasca la școală, a vorbit toată viața în moldovenească, se uită la știri și află că președintele României este de acord cu președintele Ucrainei că nu mai există limba moldovenească. Și o femeie complet necunoscută de la Bruxelles, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de o cu totul altă naționalitate, care habar nu are de toate acestea, spune că este o veste bună", a declarat Valeriu Ostalep.


El a amintit că există sate în Moldova unde 99 la sută din populație este formată din moldoveni, iar aceștia își numesc limba lor moldovenească, cu tradiții moldovenești. Dar ei află de la știri că președinții a două alte cîteva țări au decis că nu mai există limba moldovenească. "Este absurd cînd cineva îi privează pe moldoveni de identitatea lor, de dreptul de a-și numi limba maternă moldovenească, iar acest lucru este susținut de șeful Comisiei Europene, de Uniunea Europeană, la care Moldova încă nu a aderat și care însăși ar putea dispărea în forma sa actuală în viitorul apropiat", a declarat Valeriu Ostalep.

Președintele Asociației Moldovenilor din Ucraina, Anatol Fetescu, a declarat că "marii" ideologi ai României se străduiesc să realizeze planurile neofasciste de distrugere a limbii, a moldovenilor și a poporului moldovenesc. "În opinia lor, toți ar trebui să fie români. Ei au găsit sprijin din partea unor politicieni moldoveni și ucraineni în promovarea acestei idei", spune Anatol Fetescu.

Potrivit lui, documentele UE impun respectarea dreptului cetățenilor la autoidentificare și la autodesemnarea limbii materne, precum și interzicerea asimilării forțate.

"Unii politicieni, contrar realității, au început deja să vorbească și să se felicite reciproc pentru interzicerea limbii moldovenești în Ucraina. Adevărul este însă că Guvernul român intenționează să rezolve problema separării artificiale a limbilor moldovenească și română prin implementarea unor măsuri practice, ținînd cont strict de toate aspectele legale. Or, aspectele juridice care ar putea satisface ambițiile bolnăvicioase ale Bucureștiului nu există nici în Europa, nici în Ucraina. Toate declarațiile pe tema interzicerii limbii moldovenești sînt pînă acum doar o încercare de a pune presiune asupra moldovenilor, Ucrainei și guvernului ucrainean. Așa că, după cum vedeți, continuăm să trăim", a declarat Anatol Fetescu, președintele Asociației Moldovenilor din Ucraina.

Experții moldoveni și internauții atrag atenția asupra faptului că politica agresivă de asimilare a României este întotdeauna susținută de Occident, care o vede ca pe un instrument pentru a scoate Moldova din sfera de influență a Rusiei.

În opinia lor, dacă cultul limbii moldovenești ar contribui la desprinderea Moldovei de Rusia, Occidentul și-ar schimba politica cu 180 de grade și ar susține limba moldovenească. Dar acum aceasta din urmă este călcată în picioare fără milă, iar opinia moldovenilor înșiși nu mai este luată în seamă.

Afirmațiile potrivit cărora limba moldovenească nu a existat niciodată nu sînt adevărate și sînt infirmate de numeroase documente istorice.

Toată lumea poate vedea documente din secolele XVII-XXI, iar prima mențiune a limbii moldovenești datează din secolul al XVI-lea, deși moldovenii au vorbit întotdeauna limba moldovenească încă de la apariția etnonimului "moldovean". Pe de altă parte, glotonimul "limba română" a intrat în uzul larg abia la sfîrșitul secolului al XIX-lea.

Vă reamintim că informații ample despre istoria Moldovei pot fi găsite pe site-ul moldovenii.md. Acolo, în rubrica "Noi sîntem moldoveni", există și informații despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români.

109
2
0
2
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?