Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4066

Cum ar urma să fie modificată Constituția, în urma referendumului privind integrarea în UE

8 apr. 11:48   Politică
5003 1

Prima versiune a proiectului legii pentru modificarea Constituției a fost făcut publică.

Astfel, preambulul Constituției ar urma să fie completat cu două alineate noi, dacă cetățenii vor susține în cadrul referendumului, din toamna anului 2024, includerea parcursului european în legea supremă.

„RECONFIRMÎND identitatea europeană a poporului Republicii Moldova,

DECLARÎND integrarea în Uniunea Europeană obiectiv strategic al Republicii Moldova,”.

Totodată, textul Constituției va fi completat cu „Titlul V/1 INTEGRAREA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ Articolul 140/1”, privind aderarea la tratatele constitutive şi la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.


„(1) Aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniuni Europene, precum și aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, se stabilește de Parlament prin lege organică.

(2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.

Legea ar urma să intre în vigoare la data publicării in Monitorul Oficial al Republicii Moldova a hotărîrii Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican.

„Scopul desfășurării referendumului constituțional și modificarea Constituției este declararea la nivel constituțional a aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova”, au menționat reprezentanții Parlamentului.

Comisia juridică, numiri și imunități, desfășoară luni, 8 aprilie, consultări publice în contextul inițierii referendumului pentru revizuirea Constituției Republicii Moldova.

La sfîrșitul anului 2023, președinta Maia Sandu și-a anunțat intenția de a candida pentru un nou mandat și a solicitat Parlamentului R. Moldova să organizeze în toamna 2024 un referendum axat pe parcursul european al țării.

Ulterior, Parlamentul a votat în lectura a doua un proiect care prevede că referendumul republican va putea fi organizat în ziua desfășurării alegerilor parlamentare sau prezidențiale. Un amendament care prevede acest lucru a fost propus de către deputata partidului de guvernămînt Veronica Roșca la proiectul de lege care vizează „îmbunătățirea procesului electoral”.

8
0
0
2
129

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?