X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

CSM, despre scrisoarea semnată de 87 de judecători: „Au fost intimidări”!

19 sep. 2019,, 10:51   Politică
2464 2

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să amîne examinarea cererii semnate de cei 87 de judecători, care au solicitat să fie convocată Adunarea Generală a Judecătorilor, pentru a-i demite pe membrii CSM.

Chestiunea va fi examinată la următoarea ședință a CSM, după ce Inspecția Judiciară va verifica cum au fost colectate semnăturile și dacă magistrații nu au fost intimidați sau induși în eroare pentru ce semnează cererea.

Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a declarat că a primit mai multe informații de la judecători din teritoriu care au afirmat că au fost duși în eroare, că au semnat de fapt pentru convocarea Asociației Judecătorilor sau pentru convocarea Adunării Generale a Judecătorilor, pentru a discuta probleme din sistem, dar nu pentru a cere demisia membrilor CSM. Alții au declarat că au semnat pe foi albe.

„În sediul Buiucani a avut loc adunarea judecătorilor. Acolo au semnat 7 judecători, dar la adresa CSM a ajuns cererea unde sînt 17 semnături prezentate. Este și semnătura lui Ion Chirtoacă și Tatiana Vasilică, care sînt suspendați. La Ciocana, vicepreședintele, care este în concediu pînă în februarie, a venit și i-a invitat în birou pe fiecare judecător. Vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, care este înlăturat la moment, cheamă și el pe fiecare judecător în birou la discuții. Unii judecători au semnat cererile chiar și la stațiile PECO… Au fost anunțate și alte acțiuni, dar nu le facem publice”, a declarat Musteață.

„Din cîte cunoaștem, prin țară a umblat Dl Clima, pentru convocarea Asociației Judecătorilor…Unii au semnat o listă curată, fără conținut”, a adăugat membrul CSM, Nina Cernat.


Ținînd cont de aceste informații, s-a propus ca Inspecția Judiciară să verifice cum au fost colectate semnăturile de la cei 87 de judecători, cine a convocat adunările în judecătorii, dacă acestea au avut loc în timpul orelor de muncă și dacă nu au fost intimidați magistrații să semneze cererea.

În discuții s-a implicat președintele CSJ, Ion Druță, care a declarat că Inspecția Judiciară nu poate verifica astfel de fapte și că se pun la îndoială semnăturile judecătorilor.

„Din cîte cunosc și dvs ați fost prin sedii”, i-a reproșat Musteață lui Druță.

„Dvs îmi aduceți mie o învinuire. Dați la Procuratura Generală să verifice”, i-a dat replica Druță.

Pe de altă parte, fostul șef al CSM-ului, Victor Micu, a fost de părere că Adunarea Generală a Judecătorilor trebuie să fie convocată. „Care e problema? Ne temem de adunare? Arătăm față de sistemul judecătoresc că noi ne temem? Hai să mergem deschis la adunare”, a propus Micu.

După lungi dezbateri, șapte membri din cei nouă prezenți la ședința CSM au votat pentru amînarea examinării cererii celor 87 de judecători cu o săptămînă, pînă la următoarea ședință a CSM. Între timp, Inspecția Judiciară va face verificările despre care s-a vorbit mai sus.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?