Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cîte secții de votare ar putea fi deschise în SUA la alegerile președintelui Moldovei

21 mar. 08:00   Politică
2793 1

În Statele Unite ale Americii sînt circa 90.000 de moldoveni. La alegerile precedente, au fost deschise 12 secții de votare pe teritoriul american, iar la prezidențialele din toamnă urmează să fie făcute ajustări, a declarat ambasadorul moldovean Viorel Ursu, în cadrul emisiunii „Realitatea te privește”, de la RLIVE TV.

Diplomatul a precizat, însă, că există limitări financiare. Potrivit lui, la scrutinul precedent, în unele orașe mari s-au prezentat mai puțin de 300 de votanți, iar misiunea diplomatică are limitări financiare referitoare la desfășurarea procesului de vot.

„Ambasada are deja experiență de organizare a secțiilor de votare. La ultimele alegeri am avut 12 secții. Folosim o formulă în statele și localitățile unde este un număr mai mare de conaționali. Funcția ambasadei este să asigure exercitarea dreptului de vot pentru mai mulți conaționali. Avem limitări financiare, cîte secții de votare putem deschide. Ne conducem de anumite criterii. Anul trecut am avut cîteva secții în orașe mari, unde am avut sub 300 de votanți. Vor reexamina acele statistici. Diaspora este mobilă. În unele orașe scade, în altele crește”, a spus Viorel Ursu în studioul RLIVE TV.

Șeful misiuni diplomatice a Moldovei din SUA consideră că votul prin corespondență este binevenit, iar pilotarea lui necesară, deoarece trebuie introduse alternative pentru diasporă, în special în țările unde distanța pînă la secțiile de votare este mare, respectiv și prețurile pentru deplasare sînt mari. Conform lui, în Statele Unite unii cetățenii țării noastre pot parcurge pînă la 4-5 ore într-o direcție atunci cînd merg la vot.

„Oricare procedură are riscuri. De asta avem lege, de asta avem regulamente”, a mai spus ambasadorul.


Viorel Ursu a mai punctat că speră că în Moldova să fie introdus votul electronic și afirmă că înainte de a implementa procesul la nivel național acesta ar trebui testat în cîteva raioane, menționînd că speră la o „experiență pozitivă” pe care o va avea țara urmare a inovației.

3
4
0
2
27

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?