X 
Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1682

Cînd ar putea primi R. Moldova statutul de țară candidat la UE

19 apr. 2022,, 08:30   Politică
2412 0

Ambasadorul Franței la Chișinău, Graham Paul, califică drept un eveniment foarte important depunerea de către Republica Moldova a cererii de aderare la Uniunea Europeană.

Potrivit diplomatului, responsabilitatea autorităților de la Chișinău este să ofere informație exhaustivă în chestionarul oferit țării de Comisia Europeană, transmite Noi.mdcu referire la IPN.

Ulterior, decizia privind acordarea statutului de țară candidat va fi luată cu unanimitate de voturi. Diplomatul spune că Franța are o atitudine favorabilă față de Republica Moldova.

Ambasadorul Franței la Chișinău spune că chestionarul recepționat din partea Comisei Europene conține întrebări în baza cărora se va face o evaluare a gradului de democratizare și dezvoltare economică a Republicii Moldova.

„Primul este criteriul politic, ceea ce înseamnă verificarea faptului dacă instituțiile sînt solide, stabile, garantează democrația și statul de drept, drepturile omului, protecția minorităților.


Al doilea criteriu este cel economic, trebuie să avem o economie de piață care să fie competitivă și să fie capabilă să facă față concurenței cu alte țări europene.

Ultimul criteriu vizează acquis-ul comunitar. Adică un ansamblu de principii, directive care stau la baza bunei funcționări a instituțiilor. În urma raportului Comisiei, urmează ca statele membre, în unanimitate, să decidă dacă va fi sau nu recunoscută candidatura Republicii Moldova.

Vom încerca să mergem repede și sperăm să fie luată o decizie pînă la sfîrșitul lunii iunie, deci pînă la sfîrșitul președinției franceze”, a spus Graham Paul în cadrul unei emisiuni de la Prime TV.

Ambasadorul francez a refuzat să spună dacă țara sa va vota în favoarea Republicii Moldova atunci cînd se va pune la vot decizia privind oferirea statutului de țară candidat.

Totuși, diplomatul european a menționat că Franța va susține apropierea Republicii Moldova de blocul comunitar prin proiecte de dezvoltare economică și de întărire a statului de drept.

„Nu pot să anticipez decizia Franței, dar știu că autoritățile franceze au o atitudine foarte favorabilă față de candidatura Republicii Moldova.

Pe de altă parte, Moldova deja face parte din familia europeană, are legături strînse cu Uniunea Europeană datorită Acordului de Asociere, Acordului de Liber Schimb, a regimului fără vize. Putem spune că o parte a drumului deja a fost parcursă.

Acesta este doar un început al Republicii Moldova. Acest efort va fi susținut de statele europene, inclusiv Franța”, a mai spus diplomatul francez.

La 11 aprilie, Comisarul pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi i-a înmînat vicepremierului Nicu Popescu chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a Republicii Moldova.

Răspunsurile care vor fi oferite întrebărilor din chestionar vor reprezenta radiografia situației de moment din Republica Moldova, arătînd nivelul de pregătire pentru aderarea la Uniunea Europeană și, în același timp, vor evidenția domeniile unde sînt necesare eforturi suplimentare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий