Transnistria stiri: 1448
Preşedintele stiri: 4073

Completarea chestionarului de aderare la UE ar putea fi finalizată în cîteva zile

18 apr. 2022,, 15:18   Politică
2656 0

Prim-ministra Natalia Gavrilița susține că pentru completarea chestionarului de aderare la Uniunea Europeană este implicat atît Guvernul cît și Parlamentul, dar și subdiviziunile acestora. Totodată, șefa Executivului speră că îndeplinirea acestuia va fi finalizată în cîteva zile. Declarațiile au fost făcute luni, 18 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă.

„Este chestionarul care va furniza informații privind evaluarea capacității de a deveni țară candidat UE. În chestionar sînt peste 360 de întrebări, iar pentru completarea acestui chestionar sînt implicate toate subdiviziunile Guvernului. De asemenea facem echipă și cu Parlamentul, dar și instituțiile subordonate Parlamentului. Sperăm să finalizăm completarea acestui chestionar în cît mai scurt timp. Este vorba de cîteva zile, nu săptămîni”, a menționat Gavrilița.

Vicepremierul, ministrul afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a primit la 11 aprilei de la comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare a Republicii Moldova la UE, scrie Noi.md cu referire la replicamedia.md.

„Ele vizează 35 de capitole, dar şi două capitole suplimentare care ţin de criteriul politic şi economic. Aceasta practic înseamnă 90% din acquis-ul comunitar şi denotă în ce măsură este implementat în Republica Moldova. Lucru care contează este că, astăzi, nu sîntem în situaţia zero, sîntem în al optulea an de implementare a Acordului de Asociere cu UE. Este un Acord comprehensiv ce include şi o componentă economică puternică. În această perioadă, Republica Moldova deja a întreprins mai multe acţiuni şi a implementat mai multe politici care ne vor ajuta să bifăm mai multe condiţionalităţi ale UE”, a explicat Iulian Groza într-o intervenție la Radio Moldova.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat la 3 martie 2021, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.


Tot la 3 martie, cererea de aderare la UE a fost semnată și de Georgia, de prim-ministrul georgian Irakli Garibashvili. În discursul adresat cetățenilor, șeful guvernului a numit ziua de 3 martie o zi istorică. Potrivit acestuia, aplicarea pentru statutul de țară candidată este o altă etapă importantă pe calea integrării europene a Georgiei.

Luni, 28 februarie, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a anunţat că a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, în care a cerut UE să permită aderarea imediată a Ucrainei printr-o procedură specială.

Între timp, autoritățile ucrainene au anunțat că a fost deja completat chestionarul privind aderarea la Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă un pas necesar către acordarea statutului de candidat la UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?