Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Chișinăul, către Tiraspol: Manifestați prudență în declarațiile lansate în spațiul public

28 mar. 08:00   Politică
3372 0

„Îndemnăm insistent să fie respectată Declarația de independență, Constituția Republicii Moldova și opinia unanimă a comunității internaționale, precum și să se manifeste prudență în declarațiile lansate în spațiul public”.

Biroul politici de reintegrare a venit cu un comentariu în dimineața de miercuri, 27 martie curent, dând de înțeles că Chișinăul este vădit enervat. Nu s-a precizat despre ce „alegații” este vorba și nici nu s-a dat nume, notează Noi.md cu referire la realitatea.

Totuși, comentariul vine după ce ministru de Externe nerecunoscut de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a declarat pentru RTVI că Transnistria „nu a fost niciodată în Moldova, nu a făcut parte din Moldova” și că „Moldova acționează timp de 33 de ani și mai mult cu rea-credință față de Transnistria”. Mai devreme, președinte nerecunoscut al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, enunțase o altă declarație prin care a cerut autorităților de la Chișinău să recunoască „Transnistria” care, potrivit lui, „în acest an împlinește o sută de ani”.

Tot el a amintit acum o zi de „legea moldovenească „cu privire la separatism” care contrazice normele internaționale și discreditează valorile europene”. În această ordine de idei, s-a adresat prin TSV Pridnestrovia oficialilor europeni, întrebându-i „cum Uniunea Europeană se pregătește să accepte în calitate de membru Moldova cu o astfel de lege”.

„Reamintim cu acest prilej Tiraspolului că obiectivul principal al negocierilor constă în reglementarea atotcuprinzătoare și pașnică a conflictului transnistrean în vederea reintegrării plenare a ambelor maluri ale Nistrului și consolidării statalității Republicii Moldova în frontierele recunoscute la nivel internațional”, este reacția Chișinăului.


Amintim că majoritatea parlamentară a votat iarna trecută modificări la Codul Penal al Republicii Moldova, incluzând articolul „separatism”, în baza căruia persoanele găsite vinovate pot fi pedepsite cu închisoare de la 2 la 5 ani.

10
3
1
3
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?