Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Chicu: Referendumul a fost inventat pentru a obține avantaje electorale

23 feb. 07:45   Politică
2843 0

    Referendumul anunțat de președintele Maia Sandu are menirea de a aduce avantaje electorale șefului statului la alegerile prezidențiale, iar Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei nu va face jocul guvernării.

    O spune liderul PDCM, Ion Chicu, potrivit căruia momentul organizării referendumului este inoportun și este privit cu scepticism chiar și de partenerii de dezvoltare, notează IPN.

    Liderul PDCM spune că formațiunea pe care o conduce a refuzat invitația la consultările inițiate de președintele Maia Sandu, întrucît un referendum privind eurointegrarea țării trebuie organizat la finalul negocierilor de aderare.

    „Noi nu participăm la farse și nu sîntem spiridușii de companie ai Maiei Sandu. Pentru orice om cu discernămînt este clar că acest referendum a fost inventat pentru a culege avantaje electorale. La momentul anunțării referendumului, Codul Electoral nu permitea organizarea concomitentă a celor două exerciții. Au schimbat Codul Electoral. Un astfel de referendum trebuie organizat, dar nu la etapa cînd încă n-au fost începute negocierile de aderare. Un astfel de referendum trebuie să aibă loc cînd rezultatele procesului de negociere sînt clare poporului. Nu este perioada potrivită pentru acest exercițiu”, a spus președintele PDCM, Ion Chicu, în cadrul emisiunii „Studio Politic” de la Vocea Basarabiei.

    Ion Chicu spune că ideea organizării referendumului la începutul negocierilor de aderare nu este agreată de partenerii externi. Liderul PDCM și-a exprimat speranța că judecătorii Curții Constituționale nu vor da curs inițiativei de a organiza acest exercițiu în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.


    „Vom mai avea un referendum după ce se va consuma procesul negocierilor de aderare, noi atunci vom opta pentru un astfel de exercițiu electoral și vom convinge oamenii să voteze. Acum este un exercițiu la care chiar și partenerii externi se uită straniu. Sper că Curtea Constituțională va respecta atît spiritul cît și buchea Constituției, care delimitează cele două exerciții electorale”, a mai spus Ion Chicu.

    La 30 ianuarie, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care cer verificarea constituționalității legii care permite organizarea unui referendum republican în aceeași zi cu alegerile parlamentare sau prezidențiale. Anterior, Codul Electoral prevedea că: „referendumul republican nu poate avea loc în ziua alegerilor parlamentare, prezidențiale și a celor locale generale și nici cu 60 de zile înainte și cu 60 de zile după ziua desfășurării alegerilor”.

    55
    1
    0
    0
    10

    Adăuga comentariu

    500

    Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

    La ce etnie vă atribuiți?