Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Chicu, despre partenerii de dezvoltare: ”Noi prezentăm interes logistic pentru ei”

20 iun. 06:00   Politică
2307 0

În momentul de față, în condițiile războiului din Ucraina, pentru partenerii de dezvoltarea Republica Moldova prezintă un interes logistic.

Opinia a fost expusă de fostul prim-ministru al țării, Ion Chicu.

”Una din erori, inclusiv cînd am fost eu în Guvern din 2018 pînă în 2020, am fost cumva prea deschis față de parteneri. La prima solicitare a unui sau al altui ambasador mare, îmi găseam timp să discut deși trebuia să îi las să aștepte. Era procedura aceasta înainte orice ambasador cînd solicită întrevederea chiar cu ministru sau șef de agenție el nu se adresează la el dar la Ministerul de externe, acolo îți organizează cînd poți, la noi într-un moment deja era mi-a scris un e-mail seara un ambasador sau altul și eu hai mîine ne întîlnim. Evident cînd era în pandemie, cînd îi rugam să mai facă ceva, să lobeze ceva la OMS să ne mai dea niște măști, teste ș.a., dar în general regula este așa: tu ești reprezentantul unui stat și este protocol pentru că dacă tu încalci protocolul respectiv nu este exclus că partenerul tău înțelege nu chiar corect treaba asta. În linii mari pentru mine a fost relația cu FMI și Banca Mondială, cu instituțiile financiare, a fost o relație de lucru și tot ce decideam, făceam în interesul țării. Eu am venit în ianuarie 2018 la Ministerul Finanțelor și scopul care mi l-am propus a fost să scad povara fiscală pe salarii. La noi povara fiscală pe salarii este foarte mare și acum, dar atunci incomensurabil cu cele din regiune era mare și le-am spus că trebuie să scădem impozitul pe venitul persoanelor fizice. Asta mi-am propus, dar asta în Republica Moldova nu poți face pînă nu luai permisiunea de la FMI. Cine a discutat cu ei toată chestia asta jumate de an? Eu mi-am făcut modele, am discutat și am făcut acest lucru”,

Potrivit fostului premier, Republica Moldova trebuie să comunice cu partenerii străini, dar nu și să se supună cu smerenie.

”Trebuie comunicare, dar ce se întîmplă acum? Etajul 5 de la Guvern, unde sînt cei mai mari funcționari, două treimi acolo sînt străini. Că ei își permit aceste lucru, hai să credem din intenție bună, dar ce fel de intenție bună dacă ei rămîn muți la tot ce se întîmplă, la toate derapajele, închiderea televiziunilor, toate actele de corupție, reinstaurarea monopolului la Metalferos. În 2020 eu nu aveam zi să nu mă sune Michalko ca să scoatem monopolul de la Metalferos, deși deja el era scos, deja dădusem licențe. Cît au trecut? Trei ani și ei îl reinstaurează și tace Michalko, tot bomondul ăsta. De ce fac acest lucru? Asta înseamnă că implicarea lor aici denotă standarde duble.


Ei nu administrează Republica Moldova pentru că majoritatea prostiilor și a faptelor nu ei le fac, dar tot cei de la Guvernare, dar cumva și partenerii nu au alternativă pe dimensiunea lor. Să nu fim naivi și să înțelegem în ce condiții și circumstanțe trăim acum, avem războiul din Ucraina, Republica Moldova este un teritoriu pe care părțile mari implicate îl privesc ca teritoriu, dar nu ca țară. Noi prezentăm interes, să nu zic militar, dar logistic pentru una din părți. Ei ar vrea să schimbe regulile, dar cineva o să zică - nu! Tot ce faceți trebuie să ne arătați, clar că lor nu le convine acest lucru”, a spus Chicu.

25
0
0
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?