Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cenușa: Unii factori politici refuză să publice chestionarul UE

17 apr. 2022,, 12:30   Politică
4022 0

Analistul politic Dionis Cenușa susține că MAE-ul Georgiei a publicat Chestionarul UE ceea ce trebuie să o facă și Ministerul de Externe de la Chișinău. Acesta a menționat că „unii factori politici de la Chișinău refuză să publice pe surse oficiale un chestionar legat de procesul de integrare europeană”.

Totodată, analistul susține că nu „există nicio justificare, decît numai ca guvernarea are frică că unele întrebări să nu fie folosite de către opoziția pro-rusă”, transmite Noi.md cu referire la unimedia.info.

„Excepție: Avînd în vedere că autoritățile de la Chișinău încă nu au publicat Chestionarul primit de la UE (prima parte), dar și reieșind din faptul că procesul trebuie să fie transparent, am decis să public Chestionarul recepționat de Georgia. Spre deosebire de autoritățile moldovenești, MAE-ul Georgiei astăzi a promis să publice documentul și asta a făcut-o tot azi. Chestionarul primit de Georgia este identic cu cel oferit Moldovei. Sper că în urma acestei publicări, Ministerul de Externe de la Chișinău să publice chestionarul moldovenesc. Documentul primit de Georgia, la fel ca și chestionarele recepționate de Moldova și Ucraina conțin întrebările din prima parte (pînă la 400 de întrebări fiecare). Documentele sînt valabile în engleză. A doua parte a Chestionarului este mult mai voluminoasă și ar putea număra peste 2.000 de întrebări.

Niciodată nu aș fi crezut că voi deveni un fel de „whistleblower” pe procesele de integrare europeană, deoarece unii factori politici de la Chișinău refuză (din motive totalmente neclare) să publice pe surse oficiale un chestionar legat de procesul de integrare europeană. Îmi pare incredibil și nu există nicio justificare, decît numai ca guvernarea are frică că unele întrebări să nu fie folosite de către opoziția pro-rusă, mai ales legate de drepturile omului (a se lectura atent). sînt lucruri și procese prin care trebuie să trecem, mai ales acum cînd multe decizii pot fi adoptate mai ușor. Transparența, incluziunea și participarea contează pentru că integrarea europeană să aibă loc cu succes”, a scris Cenușa.

Republica Moldova a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE. Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, i-a înmînat ministrului de Externe de la Chișinău, aflat la Luxemburg, documentul. „Răspunsurile pe care le vom oferi întrebărilor din acest chestionar vor reprezenta radiografia situației noastre de moment, arătînd cît sîntem de pregătiți pentru aderarea la Uniunea Europeană și, în același timp, ne vor indica unde trebuie să depunem eforturi suplimentare”, a precizat ministrul.


Republica Moldova a semnat cererea de aderare la UE la data de 3 martie.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?