Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ce spun experții despre Strategia Securității Naționale

11 oct. 2023,, 21:09   Politică
2518 0

Strategia Securității Naționale a fost prezentată astăzi de președinta Maia Sandu, după ce Consiliul Suprem de Securitate a fost convocat în ședință. Proiectul are la bază cinci direcții, printre care consolidarea sectorului de apărare și atragerea investițiilor pentru modernizarea Armatei Naționale.

Experții afirmă că este esențial ca acțiunile propuse să fie analizate și discutate la consultările publice. Totodată, aceștia apreciază angajamentul autorităților de la Chișinău privind soluționarea exclusiv pe cale pașnică a conflictului transnistrean.

Cea mai importantă acțiune ține de rezolvarea conflictului transnistrean pe cale pașnică, a declarat expertul în securitate, Alexandru Flenchea, la emisiunea „Zi de Zi” de la postul public de radio.

El a subliniat că mesajul transmis de șefa statului relevă că viitorul european al Republicii Moldova și reintegrarea țării sunt două procese corelate, care trebuie să ajungă la o finalitate.

„A fost reconfirmat angajamentul de rezolvare a conflictului pe cale pașnică și cred că președinta țării a pus punct în dezbaterea privind falsa dilemă între viitorul european al țării și viitorul țării reintegrate, procese corelate care trebuie avansate independent unul de altul și trebuie duse pînă la o finalitate firească și unul și celălalt. Ce este mai important într-o țară și într-o societate? Educația sau sănătatea? Ambele sînt importante. Prin analogie s-a vorbit despre necesitatea consolidării sectorului de apărare care are nevoie de forțe armate mai puternice, mai instruite”, a menționat expertul.


Alexandru Flenchea a notat că valoarea și conținutul acestor acțiuni trebuie analizate și discutate la consultările publice.

Amintim că șefa statului a convocat Consiliul Suprem de Securitate pentru a prezenta proiectul Strategiei Securității Naționale, care definește pericolele la adresa securității țării și propune direcțiile de acțiune pentru consolidarea acesteia.

2
0
1
1
27

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?