Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Ce au hotărît magistrații în privința dosarul în care este vizată Marina Tauber și cel privind fostul partid „Șor”

17 mai. 16:43   Politică
2741 0

Dosarul privind amestecul fostei deputate a partidului „Șor” Marina Tauber în înfăptuirea justiției va fi comasat cu cel privind finanțarea ilegală a fostei formațiuni politice. Decizia a fost luată vineri, 17 mai, de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, care au admis demersul apărătorilor.

Informația despre comasarea dosarelor a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către procurorul de caz Roman Porubin, transmite zdg.

„Procesul pe care apărarea solicită să fie comasat nu are la bază o faptă la fel de complexă precum fapta pe care o examinăm în acest proces (finanțarea ilegală a fostului Partid Șor – n.r.). Aici sîntem la etapa cercetării probelor, sîntem într-o fază avansată, dar la celălalt dosar sîntem la etapa ședinței preliminare. Deci, dacă vor fi comasate, nu se știe cînd vom începe cercetarea penală. O comasare a dosarelor va duce la tergiversarea dosarului de bază. Solicităm ca această cerere să fie respinsă ca fiind nefondată și neîntemeiată legal”, a spus procurorul Roman Porubin.

În cadrul ședinței de judecată de marți, 14 mai, în dosarul finanțării ilegale a fostului Partid Șor, Marina Tauber a spus că-și petrece majoritatea timpului în instanțele de judecată și nu-i rămîne timp pentru exercitarea funcției de bază – de deputată, iar comasarea celor două dosare ar rezolva această problemă.

„Chiar dacă eu înțeleg seriozitatea acestor dosare, cu ghilimele de rigoare, eu am activitate de bază, sînt deputat de Parlament. Dar, majoritatea timpului îl petrec în instanța de judecată. Eu nu reușesc să merg în deplasări, să merg în teritoriu, pentru ca ba mergem la CNA, ba la ședințe de judecată. Curînd începe campania electorală și eu vreau că mă bucur de toate drepturile pe care le am, să merg în teritoriu, să mă întîlnesc cu cetățenii”, a spus Marina Tauber.


Fostă vicepreședintă a Partidului Șor, declarat neconstituțional, este judecată mai bine de jumătate de an pentru complicitate la finanțarea ilegală a Partidului Șor și falsificarea raportului financiar din alegerile pentru funcția de primar al orașului Bălți, din 2021, la care a candidat.

În același dosar, Partidul Șor a avut statut de învinuit, ca persoană juridică. În ianuarie 2024, partidul a fost lichidat și radiat din Registrul persoanelor juridice, ca urmare a deciziei Curții Constituționale, care l-a scos în afara legii.

La sfîrșitul lunii aprilie curent, pe masa judecătorilor a ajuns dosarul penal în care bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, și o secretară din cadrul Oficiului Central al fostului Partid Politic „Șor” sînt inculpate de acceptarea cu bună ştiinţă a finanţării concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat, în formă prelungită, în calitate de complice.

Procuratura mai investighează un dosar de finanțare ilegală a fostului Partid Șor, în care 50 de persoane au statut de învinuiți.

3
0
3
0
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?