X 
Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1411

Ce au discutat deputații BCS la întîlnirea cu comisarul UE pentru vecinătate și extindere

10 iul. 16:15   Politică
2994 2

Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, președintele fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Bătrîncea, împreună cu deputatul BCS, Președinte de Onoare al PSRM, Zinaida Greceanîi și deputatul BCS, Constantin Starîș, s-au întîlnit astăzi cu Comisarul Uniunii Europene pentru vecinătate și extindere, Oliver Várhelyi.

În cadrul întîlnirii, părțile au discutat chestiuni legate de integrarea europeană a Republicii Moldova, calitatea reformelor implementate, eficiența activității instituțiilor statului, cenzura în mass-media și persecutarea opoziției.

Vlad Bătrîncea a subliniat că Republica Moldova este interesată în edificarea unor instituții democratice, dar acțiunile actualei guvernări PAS duc doar la politizarea organelor de stat. Vicepreședintele a accentuat că, pentru ca Moldova să se apropie de criteriile de la Copenhaga privind democrația reală, este necesară depolitizarea Comisiei Electorale Centrale și a sistemului de justiție, un control mai riguros al reformelor implementate și implicarea tuturor forțelor politice în procesul de integrare europeană.

Zinaida Greceanîi a atras atenția asupra faptului că majoritatea parlamentară nu a reușit să unească societatea – niciodată în istorie nu a existat atît de multă ură în Parlament. Președintele de Onoare al PSRM a subliniat și problema implementării legilor adoptate, ignorarea inițiativelor opoziției de către majoritatea parlamentară și utilizarea fondurilor europene nu pentru dezvoltare, ci pentru consum.

„Este țara noastră și vrem să o dezvoltăm. Și nu trebuie să transformăm Moldova într-un poligon pentru bătălii politice,” a subliniat Zinaida Greceanîi.


Constantin Starîș a remarcat scăderea dramatică a nivelului de susținere a integrării europene în societate. Represiunea opoziției și justiția televizată au dus la faptul că integrarea europeană este asociată cu cenzura. Deputatul a menționat că integrarea europeană ar trebui să contribuie la modernizarea internă a țării, la unirea societății și la implementarea unor reforme de calitate.

La rîndul său, Oliver Várhelyi a subliniat că statul de drept și supremația legii sînt esențiale pentru procesul de integrare europeană. „Negocierile de aderare la UE încep și se termină cu aceste principii,” a accentuat reprezentantul UE. În opinia sa, fără dezvoltare economică, Moldova nu poate fi puternică. Și în acest context, potrivit lui Oliver Várhelyi este importantă suveranitatea energetică a țării.

14
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?