Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

BCS a părăsit ședința Parlamentului în semn de protest: Se cere anularea stării de urgență

4 oct. 2023,, 11:13   Politică
3051 0

După ce Parlamentul s-a întrunit într-o nouă ședință, avînd pe ordinea de zi un singur subiect care prevede interzicerea politicienilor cu procese penale pe numele lor să candideze la alegerile locale din 5 noiembrie, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor în semn de protest au părăsit sala de ședință.

”Astăzi am analizat detaliat situația creată și vreau să trec în revistă anumite poziții. În repetate rînduri am declarat că CC nu trebuie să devină jucător politic, ea apără ordinea constituțională și este departe de bătăliile și jocurile politice. Astăzii imaginea CC este grav afectată și rolul constituțional al CC este pus sub un mare semn electoral. V-am chemat în nenumărate ori să ieșim din Stare de Urgență, noi nu am înțeles decizia Comisiei pentru Situații Excepționale. Atîta timp cînt noi avem un parlament funcțional, din păcate și aici am ajuns la absurd cînd o comisie creată pentru combaterea efectelor crizei energetice, adoptă decizii legate de codul electoral. Avem CEC funcțională care are atribuții legale pentru a vedea activitatea ilegală a unor partide politice, există instanțe de judecată pentru a confirma, anula anumite decizii, iată de ce am ajuns și aici la un absurd. Legile în RM nu au o stabilitate și previzibilitate, constatăm cu regret acest lucru, BCS are o echipă a oamenilor în stat, v-am chemat și vă chemăm să anulăm hotărîrea parlamentului de prelungire a stării de urgență, astfel încît și justiția din RM să revină la realitate. Astăzi toată țara a devenit ostatic și martor a acestor reglări și noi pierdem timpul pentur bătăi și bătălii. Noi avem lupta noastră politică atît cu partidul de guvernare, cît și cu alte partide și organisme. Din păcate în ultimul timp pot să vă informez că aleșii locali se confruntă cu probleme mari privind participarea în scrutin. Nu este procesul interesant, sau captivant pentru fracțiunea noastră. Noi vă lăsăm să mergeți mai departe după agenda prestabilită”, a declarat Vlad Bătrîncea.

La rîndul său, președintele parlamentului, Igor Grosu, a declarat că scopul principal al guvernării este să oprească grupările politice criminale să ajungă la putere.

”Obligația noastră este să ținem cît mai departe bandiții de procesele electorale. O să răspundem la acele comentarii și la cum trebuie să intervenim ca să păstrăm și dreptul de a candidat și pe de altă parte să avem siguranța și certitudinea că bandiți, că reprezentanți ai grupărilor criminale organizate să nu profaneze procesul nostru electoral și parcursul nostru european”, a declarat Grosu.

Reamintim că astăzi, Comisia pentur situații excepționale a interzis, prin derogare de la lege, să participe la alegerile locale din 5 noiembrie foștilor membri ai Partidului Șor, care figurează în dosare penale și sînt pe liste de sancțiuni internaționale. Iar Parlamentul pregătește modificări la Codul Electoral.


Într-un briefing matinal, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a explicat că deputații vor lua în considerație decizia de ieri a Curții Constituționale, care a stabilit că interdicția de a participa la alegeri pentru membrii partidului neconstituțional era una generalizată și nu prevedea căi de atac.

„Grupările criminale organizate nu sînt compatibile cu democrația și atentează la securitatea națională și la procesul unor alegeri libere și corecte”, a spus Grosu.

Prevederile din noul proiect de lege, inițiat de partidul de guvernămînt PAS, care urmează să fie votat astăzi de deputați, sînt similare cu cele din dispoziția CSE, iar termenul restricțiilor va fi de 3 ani.

8
0
1
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?