X 
Transnistria stiri: 1319
Eurovision stiri: 494

Ambasadorul Republicii Moldova ar fi jucat un rol important în contrabanda cu țigări

11 iul. 2019,, 09:00   Politică
6123 0

Vladislav Kulminski, consilierul prim-ministrei pe politică externă, consideră că ambasadorul Republicii Moldova în Austria și OSCE, Victor Osipov, trebuie rechemat din funcție. Kulmiski declară că acesta ar fi jucat un rol important în favorizarea contrabandei cu țigări prin regiunea transnistreană, prin intermediul magazinelor de tip duty-free.

„În 2014, prin regiunea transnistreană au trecut 10 billioane de țigări. În 2015, după doar două săptămîni după ce Ucraina a interzis exportul țigărilor prin Transnistria, Șor, prin mai mulți deputați din parlament, a introdus modificările în legislație, care au deschis exportul ilegal a țigărilor prin magazinele duty-free aflate pe segmentul transnistrean a hotarului moldo-ucrainean. Prin această schemă mai complexă, contrabanda anuală cu țigări ajungea la aproximativ 5 milliarde de unități per an. Contrabanda s-a intensificat semnificativ în 2019. În luna mai, aproape un miliard de țigări au trecut prin această schemă, creată și controlată de autoritățile Republicii Moldova”, a comentat Kulminski.

Consilierul spune că pentru a opri aceste activități de contrabandă, autoritățile trebuie să facă anumiți pași:

1) magazinele duty free și oportunitatea de a efectua comerțul fără taxe cu țigări prin Transnistria trebuie să fie anulată, adică situația să revină la cea înainte de schimbările legislative introduse în 2015. Să încerci să taxezi fluxuri de țigări prin Transnistria nu reprezintă o soluție, pentru că contrabanda continuă, cît și participarea autorităților moldovenești în aceste scheme. La nivel legislativ, aceste fluxuri trebuie să fie declarate ilegale, adică oprite;

2) discuția serioasă despre controlul comun la hotarul moldo-ucrainean, inclusiv pe segmentul transnistrean. La cele 8 puncte vamale comune, trebuie să fie create, inclusiv, încă 2 pe segmentul transnistrean;


3) mandatul misiunii Europene de monitorizare EUBAM trebuie să fie prelungit;

4) cei care au creat scheme cu contrabandă și le-au promovat prin parlament trebuie să fie trași la răspundere;

5) Ambasadorul Republicii Moldova în Austria și OSCE, care a jucat un rol important în acest proces, trebuie să fie rechemat, să nu fie permis să-și mai exercite aceasta funcție.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?