Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Alexandru Balan: "SIS nu-și putea depăși atribuțiile"

7 feb. 06:30   Politică
3759 0

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova în contextul furtului miliardului a informat prompt conducerea țării despre procesele care începeau, despre riscurile și amenințările existente, dar deciziile directe au fost luate de autoritățile din acea perioadă, iar serviciul de informații nu putea face mai mult decît atît.

Despre aceasta a declarat fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Alexandru Balan, în cadrul emisiunii "Без галстуков cu Alexandru Stahurski" de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

El a spus că știa despre acest lucru din materialele pe care le-a văzut la Serviciul de Informații și Securitate.

"Serviciul a informat la momentul respectiv. Materialele au fost puse pe masa conducerii țării. Serviciul a văzut acele procese, serviciul a adunat informații. Serviciul a obținut informații, a văzut riscurile și amenințările care puteau fi în legătură cu acele procese care începeau la acel moment. Dar decizia directă a fost luată de conducerea țării din acea perioadă. Și acesta a fost motivul pentru ceea ce s-a întîmplat. Adică, Serviciul nu a putut face mai mult decît îi permiteau atribuțiile", a subliniat Alexandru Balan.

Fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova a mai atras atenția asupra faptului că, potrivit legii, serviciul de informații este neutru și nu trebuie să se supună niciunei alte influențe din exterior, din interior sau din alte părți.


"Dar, în realitate, ce avem? Directorul SIS este și el un personaj politic. Deci, fie că ne place sau nu, el este legat de actuala guvernare. Și acesta este răspunsul la multe întrebări", a declarat Alexandru Balan.

Potrivit lui, Serviciul de Informații și Securitate ar trebui să fie absolut neutru într-o țară democratică normală. Directorul său nu ar trebui să aibă nici un fel de legătură cu partide aflate la putere, iar autoritățile țării ar trebui să primească de la serviciile speciale informații sigure și obiective, reieșind din riscurile și amenințările pe care le primește și le vede în fiecare zi.

18
2
0
2
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?