X 
Transnistria stiri: 1417
Eurovision stiri: 504

Dragu: Angajații BNM, inculpați în dosarul „Fraudei Bancare”, au fost suspendați din funcții

5 feb. 12:48   Societate
4154 0

Guvernatoarea BNM, Anca Dragu, a anunțat public că angajații BNM reținuți și cercetați în dosare penale legate de frauda bancară - Ion Ropot și Ruslan Grate, au fost suspendați din funcție în data de 31 ianuarie.

„Aceste persoane au contractele suspendate, conform Codului Muncii. Ce am făcut până acum este colaborarea cu instituțiile statului. În momentul când un angajat este în conflict cu instituția, el nu mai poate să se afle în acea instituție. Și așa se întâmplă și la alte instituții. Nu fac decât să exprim abordarea europeană, abordarea internațională când vorbim despre sectorul bancar, despre o bancă, Banca Națională.

Contează foarte mult principiul de reputație. Și legea este făcută așa încât nu aștepți decizia finală a instanței, ci, din momentul în care o persoană ajunge să fie inculpată, mai ales într-un caz atât de răsunător, trebuie izolată, cel puțin suspendarea contractului. Și, da, și în R. Moldova permitea acest lucru și eu l-am aplicat. Nu se întâmplă o asemenea situație în nicio instituție: să ai un angajat care este inculpat într-un proces împotriva instituției și acela să aibă în continuare acces în instituție. Nu vorbim despre oameni, ci despre principii. Aceste măsuri ar fi trebuit luate mai demult, pentru a asigura o credibilitate a sistemului”, a declarat Anca Dragu, în cadrul podcastului „Despre bani pe scurt” cu jurnalista Liliana Barbăroșie, notează Noi.md cu referire la deschide.

Amintim, că mai mulți angajați din cadrul Băncii Naționale au fost acuzați de faptul că „ar fi protejat” grupul Șor în ceea ce ține de creditele neperformante, care au dus la devalizarea a trei bănci importante din R. Moldova: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Atunci, Ruslan Grate, care era șef de direcție Control bancar și monitorizare a activităților de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului, a reprezentat BNM în instanța de judecată și ar fi dat depoziții în favoarea lui Șor. Ulterior, Ruslan Grate, a rămas în funcție în cadrul BNM în calitate de expert-consultant în departamentul sisteme de plăți.

Un alt angajat este Ion Ropot, fost administrator special Băncii de Economii a Moldovei (BEM), care rămas să lucreze în calitate de șef direcție rezoluție bancară la BNM. El era acuzat, că împreună cu Viorel Bîrcă, ex-președinte interimar BEM, ar fi sustras 10 milioane de dolari SUA și 8 milioane de euro din plasamentele interbancare acordate de „Moldindconbank” și „Moldova Agroindbank” către Banca de Economii.


Cel de-al treilea angajat este Ion Sturzu, fost viceguvernator BNM, cercetat în dosarul fraudei bancare, care nu fusese revocat din funcție de către fostul guvernator Octavian Armașu. Ulterior, la sfârșitul anului trecut, Armașu a fost demis din funcția de guvernator BNM.

8
4
1
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?