X 
Arşiţa stiri: 229
Preşedintele stiri: 4150

Alexandr Stoianoglo despre decizia CSJ: E regretabil că a venit după condamnarea Moldovei la CEDO

6 sep. 16:28   Politică
7 ore in urma 2111 1

Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo și-a exprimat regretul că hotărîrea Curții Supreme de Justiție, a venit doar după condamnarea Republicii Moldova la CEDO, anunță Noi.md

Potrivit lui, practic, CSJ a fost impusă de CEDO să restabilească un principiu fundamental al justiției, "ceea ce scoate la iveală dedesubturile unui sistem influențat de interese politice".

"Într-un stat de drept, aceste hotărîri ar fi dus la nulitatea deciziilor adoptate de Consiliul Superior al Procurorilor, organele de urmărire penală și Președintele Republicii Moldova în speța mea. Cazul meu este doar unul dintre multele exemple care expune nu doar abuzurile, ci dezvăluie adevărata față a justiției – una manipulată și controlată din umbră, care acceptă să fie unealtă în eliminarea persoanelor ce nu se supun puterii," a spus Stoianoglo.

Fostul procuror a anunțat că va analiza în detaliu decizia CSJ și va reveni cu informații despre măsurile pe care le va întreprinde ulterior. „După studierea minuțioasă a deciziei CSJ voi reveni cu o informație privind măsurile pe care le vom întreprinde în scopul restabilirii adevărului și legalității”, a menționat fostul procuror general.

În opinia sa, sistemul judiciar trebuie reformat pentru a deveni independent și pentru a asigura respectarea drepturilor omului. „Lucrurile nu ar mai trebui să fie așa. Justiția nu ar mai trebui să fie un instrument politic, ci o garanție a statului de drept în care drepturile omului trebuie să primeze, indiferent de interesele politice, poziția socială sau presiunile de moment”, a subliniat el.


Amintim, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis recursul depus de fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău, care declarase inadmisibilă acțiunea acestuia în contencios administrativ împotriva Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Stoianoglo a contestat la Curtea de Apel, hotărîrea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din 5 octombrie 2021, care a decis suspendarea sa din funcția de procuror general și desemnarea unui un procuror pentru investigarea cauzei.

Astfel, Curtea Supremă de Justiție a constatat că argumentele invocate în recurs sînt întemeiate, astfel, fiind admisă anularea încheierii primei instanțe.

Hotărîrea CSJ vine după decizia Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), din 24 octombrie 2023, în cauza Stoianoglo v. Republica Moldova, prin care s-a constatat în unanimitate încălcarea art. 6 § 1 din Convenţie – dreptul de acces la o instanţă de judecată. Cauza se referea la incapacitatea procurorului general de a face apel împotriva suspendării sale, care a fost declanșată de procedurile penale care au fost inițiate împotriva sa.

39
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав